Milivojević: Lajčak bi trebalo da nastupa statusno neutralno, izjava o priznanju Kosova odudara od toga

Zoran Milivojević
Izvor: N1, prt. sc.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak naveo je juče da je "sadržaj konačnog sporazuma stvar pregovarača, ali da sporazum treba da rezultira međunarodnim priznanjem Kosova, punom kontrolom nad celom teritorijom Kosova i napretkom obe strane ka EU".

Diplomata u penziji Zoran Milivojević za Kosovo onlajn kaže da ta izjava odudura od onoga kako bi trebalo da nastupa Lajčak. Milivojević je rekao da Lajčak nastupa sa te platforme i da se ne radi o njegovom ličnom stavu, nego o izjavi koja odražava poziciju sa koje on nastupa kao posrednik u dijalogu. 

"On bi trebalo da nastupa statusno neutralno, jer mandat EU u pregovorima je statusno neutralan. To i odudara od onoga što je Merkel ponovila da u EU ne postoji jedinstven stav", kaže Milivojević. 

S druge strane, ono što je Angela Merkel juče rekla o Kosovu u Beogradu moglo bi se reći da je novije kao pristup, jer je navela da ona na tu “priču” gleda na pragmatičan način, kaže Milivojević povodom izjave nemačke kancelarke da će se neka pitanja rešiti na kraju procesa i da se kosovsko pitanje mora rešiti da bi Srbija dobila od svih članica pristanak za prijem u članstvo.

"Merkel je bila vrlo realistična, nije bila isključiva, i to je nešto što je novo, što pokazuje da ima u vidu da su se stvari ipak malo promenile i da okolnosti nalažu da je neophodno tražiti kompromis kroz dijalog i proces", rekao je Milivojević. 

On smatra da Merkelova ima u vidu da su okolnosti ipak nešto izmenjene, da se bez Srbije to pitanje ne može rešiti, da se mora tražiti kompromisno rešenje i da EU nema jedinstven stav o Kosovu.

"Nije slučajno Merkel ponovila da pet država članica EU ne priznaju Kosovo i da EU nema jedinstven stav. Ne može se insistirati na priznanju, jer pet država ne priznaje Kosovo, ne može da se prelomi na kratak rok i odjedanput", rekao je Milivojević

Kaže da Nemačka ne odustaje od toga da kosovsko pitanje mora da se reši, ali da je jasno da to mora da bude deo procesa, i da nema nikakve šanse da se to pitanje reši, a da se ne uvaži interes Srbije da mora da se nadje komprimis, te da rešenje ne može da bude jednostrano. 

"To je nešto što odražava jučerašnja izjava Angele Merkel", kaže Milivojević.

Nema, navodi Milivojević, promene stave kada je reč o Nemačkoj, jer Nemačka i dalje insistira na normalizaciji odnosa Beograda I Prištine i na pravno obavezujućem sporazumu koji bi trebalo da bude na kraju procesa normalizacije.

Druga stvar, dodaje, iz izjave Merkelove je to što je ona rekla da ima i drugih stvari od kojih zavisi pristupanje Srbije EU i da to treba da bude paralelan proces koji uključuje i pitanje normalizacije i druga pitanja od značaja za pristupanje. 

"Vezano za pristupanje, Merkel je rekla i da je i tu problem, jer postoje države članice EU koje su protiv proširenja", kaže Milivojević. 

Sigurno je, napominje, da Nemačka ostaje pri stavu da je priznala Kosovo i da u tom pogledu nema promena, a drugo je da je neophodno rešiti kosovsko pitanje za pridruživanje Srbije EU.

Nemačka, kaže, ne menja stav o Kosovu i to se vidi iz posete Vjose Osmani Berlinu. 

"Treba očekivati da će ona u Nemačkoj imati tretman kao predsednica nezavisne države i to je jasan dokaz da Nemačka ne menja stav", rekao je Milivojević.

On je, međutim, naveo da je važno da stvari ne mogu da se prelome na kratak rok, bez pregovora i traženja kompromisnog rešenja, bez uvažavanja činjenica da ni EU nema jedinstven stav i da se mora uzeti u obzir i srpska pozicija.

"To je ono što smo juče čuli od Merkelove. Nije bila izričita i rekla je da je to proces u kome se mora tražiti kompromisno rešenje", rekao je Milivojević.