Milivojević: Lajčak postao portparol zapadnih interesa, Ohridski sporazum neprihvatljiv za Srbiju

Zoran Milivojević
Izvor: Kosovo Online

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević ocenio je za Kosovo onlajn da današnja tvrdnja Miroslava Lajčaka da je prošlogodišnji dogovor u Briselu “najbolje što su Sbija i Kosovo mogli da dobiju”, predstavlja stav koji zastupa zapadne interese koji su za Srbiju neprihvatljivi.

“To je stav koji odgovara zapadnim interesima u ovom trenutku. On misli na Ohridski sporazum koji predviđa defakto priznanje. Za Srbiju je on neprihvatljiv. Srbija je uložila rezerve. Prema tome, o tome se može razgovarati samo uz prihvatanje rezervi Srbije. Zato i njegov stav tumačim kao stav zapadnih centara moći”, rekao je Milivojević.

On je stakao da je Lajčak ovom izjavom pokazao da je portparol zapadnih interesa u ovom trenutku.

“To što on kaže da je to najbolje moguće što mogu dve strane da dobiju što se tiče srpske strane ona nema šta da dobije. Srpska strana insistira samo na onome što je pravo i pravda, a to je suverenitet i teritorijalni integritet Srbije uključujući i Kosovo i Metohiju u njenom sastavu, razgovor o normalizaciji koji ne podrazumeva statusna pitanja”, istakao je Milivojević.

Specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak danas je nakon razgovora sa glavnim kosovskim pregovaračem i potpredsednikom vlade Besnikom Bisljimijem izjavio da je sporazum iz prošle godine u Briselu “najbolji koji su Srbija i Kosovo mogli da dobiju”.

"Siguran sam u to. Da je postajao bolji sporazum, on bi već bio predložen, zato je svima u interesu da se počne sa implementacijom jer sa ovim dogovorom mi imamo odgovore na pitanja šta da uradimo i kako da uradimo i jedino nemamo odgovor na pitanje kada, a moje je pitanje zašto da čekamo. Ovaj dogovor je dobar i treba što pre početi sa implementacijom, proveli smo mnogo vremena u diskusijama o koracima, postoji strah sa obe strane da ako urade što se traži od njih da urade da li će i druga strana to učiniti, ali ja verujem da ta pitanja mogu biti lako rešena", rekao je Lajčak.