Milivojević: Nema šanse za sporazum koji se bazira na "međusobnom priznanju"

Milivojević
Izvor: Kosovo Online

Nema uslova da se postigne bilo kakav dogovor Beograda i Prištine u sadašnjoj situaciji, a izjava Haradinaja o sporazumu na jesen u Beloj kući je pusta želja, izjavio je za Kosovo onlajn karijerni diplomata Zoran Milivojević.

Kako navodi Milivojević "prištinska strana želi da nastavi dijalog sa svoje pozicije, koja je maksimalistička, što ne pruža mogućnost za suštinski dijalog".

"Priština isključivo želi međusobno priznanje, što ruši sve šanse za nekim komprimisom. Svi sporazumi koji se baziraju na priznanju državnosti nemaju nikakvu šansu da uspeju i ja ne verujem u to da je sada moguće postići neki takav dogovor. Amerikanci pokušavaju da nađu neku formulu i oni odavno insistiraju na međusobnom priznanju i to nije ništa novo, ali dosadašnji pritisci na Srbiju pokazali su se neifikasnim i Srbija čvrsto stoji na stavu o pregovorima o normalizaciji odnosa, potrebama ljudi i rešenju na bazi kompromisa. Sve drugo nema šanse za uspehom". 

O susretu američkog državnog sekretara Blinkena sa kosovskom predsednicom Osmani i premijerom Kurtijem u Vašingtonu, Milivojević kaže da to ne vidi kao neki veliki uspeh Prištine.

"To nije uspeh, već američka poruka Srbiji da SAD ostaju na dosadašnjim pozicijama u vezi međusobnog priznanja, što se uostalom videlo i u saopštenju Stejt departmenta. Nije slučajno što Amerika u ovom trenutku podseća na svoj stav", izjavio je Milivojević i dodao još jednom da je nemoguće postići bilo kakvo rešenje mimo Srbije, koje ne podrazumeva i uvažavanje srpskih interesa.