Milivojević: Ni pravno ni politički Kosovo ne može u EU i NATO

Zoran Milivojević
Izvor: Facebook

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević smatra da nema ničeg ozbiljnog u zahtevu i želji Prištine za prijem u EU i NATO, a povodom tvrdnje Aljbina Kurtija da Vladimir Putin želi da izazove rat na Balkanu, kaže da ne postoji takva vrsta opasnosti i da region neće biti predmet bilo kakve vojne intervencije jer će se kriza završiti na ukrajinskom prostoru.

"Nema tu ničega ozbiljnog. Ovaj zahtev i želja prištinskih privremenih institucija za članstvo u EU i NATO je prosto pokušaj da se uklope u ovu krizu i da idu stopama ukrajinskog predsednika, da se iskoristi kriza ne bi li Kosovo zaokružilo nezavisnost i izdejstvovalo politički poen u ovoj krizi. Međutim, to sve skupa nije realno. Neće ovaj prostor biti predmet bilo kakve vojne intervencije vezano za ovu krizu. Ova kriza će se završiti na terenu Ukrajine i globalnim dogovorom velikih, pre svega na relaciji Moskva-Vašington. Ne postoji ta vrsta opasnosti o kojoj Kurti priča", rekao je Milivojević za Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima, ne postoje nikakvi elementi koji bi imali realnu podlogu, ni pravno, ni politički, da Kosovo postane član EU i NATO.

"Ovo je pokušaj da se povodom krize, a na talasu ovih političkih sentimenata koji su sad vezani za Ukrajinu, izvrši pritisak da se deblokira proces potvrde kosovske nezavisnosti na tlu Evrope. Dakle, da se na neki način izvrši pritisak na zemlje članice EU i NATO koje nisu priznale Kosovo da one promene stav i da se na taj način isposluje potvrda kosovske državnosti mimo onoga što je politička i pravna relanost", rekao je Milivojević.

Naveo je da treba reći, da po Lisabonskom ugovoru, ugovoru o EU, i prema ugovoru o NATO, članice mogu da budu samo priznate suverene države, članice UN.

Milivojević je rekao da bi svaki presedan koji bi se učinio na osnovu neke političke odluke morao prethodno u političkom smislu da bude predmet konsenzusa svih država članica bilo EU ili NATO, i promene stava onih članica koje ne priznaju Kosovo. A onda u pravnom smislu, promene ugovora na osnovu kojih deluju EU i NATO, što je, smatra Milivojević, ozbiljan politički proces koji aposlutno nije realan.

"Ako bi se slučajno donela politička odluka da se Kosovo primi, na primer, u EU pod ovim uslovima, onda bi to značilo automatski da je Srbija članica EU i po pravnom i po političkom osnovu. Isto tako, ako bi se desilo da se recimo Ukrajina i Gruzija prime u NATO i EU, onda bi po istom principu i Srbiju trebalo odmah primiti u EU, jer su i to zemlje koje imaju unutrašnjih problema i sporova i onda ne bi bilo smetnje da se i Srbija primi u EU kao punopravni član koja takođe ima unutrašnjih problema teritorijalne prirode", kaže Milivojević.

Prema tome, kako je zaključio, kad se sve ovo uzme u obzir, sve ovo treba tretirati kao pokušaj Prištine da se politički koristi kriza, ali za bilo kakav uspeh ne postoje nikakve realne osnove i zahteve Prištine treba posmatrati isključivo za unutrašnje potrebe.