Milivojević: Otpriznavanja pokazuju da se kosovska državnost nije potvrdila

Zoran Milivojević.jpg
Izvor: Print Screen

Srbija ne odustaje od Kosova, i zato se kampanja otpriznavanja poklapa sa dugoročnim ciljevima Beograda i ona će se nastaviti i u narednom periodu, kaže karijerni diplomata Zoran Milivojević za Kosovo onlajn.

Kako je otkrio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić "spisak zemalja koje su povukle priznanje Kosova sve je duži i u "fioci“ Beograda našla se još jedna zemlja koja je povukla priznanje nezavisnosti. To je ukupna 10. zemlja koja je nedavno promenila odluku tako da trenutno od 193 članice UN - 105 ne priznaje Kosovo".

Milivojević navodi da je "Beograd privremeno zaustavio tu kampanju poštujući Vašingtonski sporazum, dok ga prištinska strana nije izigrala, pa je tako kampanja otpriznavanja nastavljena".

"Mi ćemo se držati te strategije jer ne odustajemo od Kosova. Ne objavljujemo spisak zemalja koje su sada povukle priznanje da ih ne bismo doveli u problem, ali kada se proceni da je pravi trenutak u komunikaciji s tim državama objavićemo taj spisak. Druga stvar, što je jako bitno, to je jedan od argumenata u osporavanju kosovske državnosti koja se nije potvrdila evo već 14-15 godina i svima je jasno da je ona sporna po pitanju međunarodnog prava kao i rezolucije 1244. Da ta njihova državnost ne funkcioniše pokazali su i poslednji događaji jer Priština nema suverinitet nad severom KiM i to je dokaz da je takav sistem neodrživ", kaže Milivojević.

Kako srpski dilplomata ističe "ova otpriznavanje gde zemlje menjaju stav od ranije pokazuje da se kosovska državnost nije potvrdila".

"To ima o duboke, značajne geostrateške posledice po interese Srbije. Porast broja zemalja koje ne priznaju Kosovo pomaže nama u onemogućavanju pristupa Kosovu raznim međunarodnim organizacijama kao što su Interpol, Unesko i na kraju krajeva UN. Čak i kod ovih organizacija što su sada aplicirali kao što je SE i EU, važno je istaći da se menja politički ambijent pa i zemljama koje su priznale Kosovo postaje polako jasno da je ta njihova državnost neodrživa. Važno je nastaviti s tom politikom jer Srbija tako pokazuje da nikada neće odsutati od Kosova i Metohije".