Milivojević: Priština lobira za nova priznanja uz podršku SAD, ni Srbija ne treba da poštuje moratorijum

Zoran Milivojević
Izvor: Facebook

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević kaže da nastavak politike lobiranja Prištine za nova priznanja Kosova, o čemu je juče otvoreno govorila Vjosa Osmani, ima podršku Vašingtona, bez obzira na verbalne izjave iz SAD i insistiranje na poštovanju ranije preuzetih obaveza, uključujući i Vašingtonski sporazum. Milivojević za Kosovo onlajn ističe da se u takvim okonostima otvara pitanje da li Srbija ima obavezu da nastavi s poštovanjem moratorijuma na politiku otpriznavanja.

On smatra da bi Beograd od Vašingtona trebalo da traži razjašnjenje u vezi sa tim što Priština ne poštuje Vašingtonski sporazum, u delu koji se odnosi na moratorijum na lobiranje za nova priznanja.

"Odsustvo reakcije SAD potvrđuje tezu da Vašington podržava aktuelnu politiku Kurtija, ne samo kad je reč o nepoštovanju Vašingtonskog sporazuma, nego i kada je reč o nepoštovanju Briselskog sporazuma i kada je reč o sprečavanju dijaloga o normalizaciji. To pokazuje da suštinski Kurtijeva politika ima podršku u Vašingtonu, bez obzira na verbalne izjave i na insistiranje na poštovanju ranije preuzetih obaveza", rekao je Milivojević za Kosovo onlajn.

Povodom izjave kosovske predsednice Vjose Osmani da Kosovo ulaže sve napore kako bi ostvarilo nova priznanja, ali da je odlučeno da se o tome ne govori, kako Srbija ne bi lobirala protiv tih priznanja, Milivojević je naveo da je tačno da Priština radi na novim priznanjima i da svaki susret sa stranim faktorima koristi za lobiranje, čak i javno.

"To je na liniji politike Kurtija koji se već ranije izjasnio da ne priznaje nikakve ranije sporazume, uključujući i Vašingtonski sporazum, i da ga to ne obavezuje", kaže Milivojević.

Po njegovim rečima, u takvim okolnostima otvara se pitanje da li i Srbija ima obavezu da poštuje Vašingtonski sporazum i moratorijum na politiku otpriznavanja.

"Lično mislim da nemamo tu obavezu i da bi Srbija u skladu sa ovim trebalo takođe da se aktivno angažuje na politici otpriznavanja, a da od Vašingtona traži razjašnjenje u vezi sa nepoštovanjem Vašingtonskog sporazuma od strane Prištine“, rekao je Milivojević.

Naveo je da treba podsetiti da je Beograd već najavio da postoji grupa zemalja koja je spremna da promeni stav oko priznanja i da je ta tema sada postala aktuelna u okolnostima kada Priština ignoriše obavezu.