Milivojević: Važno da Srbija u SB UN pokrene pitanje Kosova

Zoran Milivojević.jpg
Izvor: Print Screen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija tražiti sednicu Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu i da traži najpogodniji trenutak za to, a nekadašnji diplomata Zoran Milivojević smatra da Srbija mora to da uradi te da bi se tom sednicom otvorila pitanja na pravom mestu ukazalo da KFOR i UNMIK ne rade svoj posao i da dijalog Beograda i Prištine nema smisla, piše Blic.

"Mi to moramo da uradimo pošto, naravno, nećemo da priznamo nezavisnost Kosova. Na taj način osnažićemo i nadležnost UN i princip međunarodnog prava. Pokazaćemo da je Kosovo i dalje entitet i da zavisi od UN", naveo je Milivojević.

Srbija bi sednicu mogla da zatraži u novembru ili decembru jer tada Savetom bezbednosti koji ima 15 članova od kojih pet stalnih - Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija i SAD i 10 nestalnih - Albanija, Brazil, Ekvador, Gabon, Gana, Japan, Malta, Mozambik, Švajcarska i UAE, predsedavaju tri države koje nisu priznale nezavisnost Kosova - Brazil, Kina i Ekvador, a Milivojević objašnjava zbog čega je važno ko predsedava.

Milivojević navodi da predsedavajući predlaže dnevni red zasedanja i stavlja neku temu na sto.

"Kina bi, recimo, sigurno stavila na dnevni red situaciju na severu Kosova. Rezolucija 1244 o Kosovu je i dalje na snazi tako da Savet bezbednosti to pitanje može da stavi na dnevni red. Bilo bi dobro, recimo, da se Kina i Rusija kao dva stalna člana Saveta bezbednosti usaglase u vezi sa tom temom", navodi Milivojević.

Mnogi smatraju da Srbija pokretanjem te teme ne može mnogo da dobije u Savetu bezbednosti, piše Blic i dodaje da se Milivojević ne slaže sa tim.

"Bitno je da se otvori debata o situaciji na Kosovu koje je u nadležnosti Saveta bezbednosti i sama ta činjenica će promeniti umnogome politički kontekst. Na sednici će se verovatno doneti i zaključci kojima će se podsetiti i Kfor i Unmik da rade svoj posao, a moraće i da podnesu izveštaj o svom radu", zaključuje Milivojević.

Nekadašnji diplomata ukazuje i da je u septembru redovno zasedanje generalne skupštine Ujedinjenih nacija što znači da će svi biti prisutni u Njujorku i smatra da bi već tada moglo da počne da se priča o toj sednici.

Prema rečima Milivojevića, zbog rata u Ukrajini, očekuje se da na tom zasedanju budu i ministri spoljnih poslova Rusije i Kine Sergej Lavrov i Vang Ji i to bi mogao da bude pogodan trenutak da se sa njima priča o zahtevu Srbije.

"Prirodna je stvar da pokrenemo pitanje situacije na severu Kosova. Nema još deeskalacije, a nema reakcije ni Kfora, ni Unmika. Šta više, još rastu tenzije. Pošto nema reakcije, mi tražimo sednicu Saveta bezbednosti UN. Sa tim zahtevom mi ćemo dobiti, pre svega, politički jer ćemo pokazati da je Kosovo i dalje protektorat UN i da je u nadležnosti Saveta bezbednosti UN", ocenio je Milivojević.

Kako kaže, kosovski premijer Aljbin Kurti ima "prećutnu podršku Zapada da silom nametne državu" zbog čega "Srbija nema kome da se obrati osim Savetu bezbednosti UN".

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra da bi takav potez Srbije bio "više upućen domaćoj, a manje stranoj javnosti".

"Mislim da će to imati, pre svega, manifestacioni karakter da mi pokrećemo to pitanje među vodećim igračima. Ako se iz toga i izrodi neka deklaracija ili rezolucija biće najverovatnije uopštena pa će se zatražiti i od jedne i od druge strane da dođe do deeskalacije na Kosovu. Ne verujem da će se išta konkretnije doneti jer je dovoljno da samo jedna stalna članica stavi veto na to", ocenjuje za "Blic" Popov.

Kako kaže, na terenu na Kosovu imamo krizu koja još nije završena.

"Savet bezbednosti je delegirao svoju nadležnost ka EU u vezi sa sa Kosovom. SAD i EU pokušavale su već godinama da pronađu rešenje za Kosovo, ali to nije dalo rezultata. Sve liči na diplomatske igre u kojima svako hoće da zaštiti svoje interese", dodao je Popov.