Milutinović: Zapadne zemlje reaguju samo kada su im ugroženi interesi na Kosovu

Petar Milutinović
Izvor: Kosovo Online

Brze reakcije američkog i nemačkog ambasadora na Kosovu na hapšenje pripadnika Kosovske policije su poruka Srbiji da trenutno ima sužen manevarski prostor, ocenjuje za Kosovo onlajn Petar Milutinović iz Instituta za evropske studije i dodaje da je u pitanju politička odluka zapadnih zemalja da reaguju samo onda kada osete da su im ugroženi interesi na Kosovu.

"To je politička odluka, to je stav zapadnih zemalja da reaguju samo onda kada oni osete da su im ugroženi interesi na Kosovu, kada ono što su oni finansirali, što su oni kreirali, što su stvorili - takozvanu Kosovsku policiju - sada srpske vlasti gone i zadržavaju u pritvoru kao neki vid odmazde zbog ovoga što se desilo sa članstvom Kosova u Savetu Evrope. I to je zaista za svaku osudu, ali jeste nepravedno i jeste politička odluka u smislu da se oni sada, kada to pogađa njihove interese, isključivo tada jave. Kada pogađa interese ove druge strane ne javljaju se i ne zagovaraju te iste principe na tako odlučan i vrlo brz način", kaže Milutinović i dodaje da je to već odavno svima poznato. 

On ističe da je to "vrlo loš signal u kom se smeru dalje dešavanja odvijaju", te da se sada ustvari sporovodi ono što je dogovoreno Ohridskim sporazumom - da Srbija ne bi trebalo da se protivi članstvu Kosova u raznim međunarodnim organizacijama, među kojima su i Savet Evrope i Evropska unija i Nato.

"Ovo dešavanje sa Savetom Evrope je ustvari prouzrokovalo ove nemile događaje koji su onda dalje izazvali ovakve izjave, koje čini mi se, samo dodatno sužavaju diplomatski manevarski prostor Srbije. Ali to ne bi trebalo da bude na taj način iskorišćeno, odnosno Srbija ne bi smela da sada krene u neki vid defanzive, već naprotiv, da krene ofanzivno u to da se konačno utvrde osnovni postulati ovog procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine i da se u skladu sa tim osnovnim postulatima konačno, koliko je moguće, postigne određeni pomak, a sve u cilju stabilizacije političkih prilika na Zapadnom Balkanu i potpune integracije u EU", navodi Milutinović.

Prema njegovim rečima, i jedna i druga strana imaju interes da budu punopravne članice u EU, ito je, dodaje, nešto što je dugoročno, strateški gledano, jedino izvodljivo.

"Sve ostalo dalje su samo mahinacije i samo gubljenje vremena. Promašene prilike, neskorišćene prilike, godine prolaze, nažalost, dosta je novca izgubljeno, dosta je vremena izgubljeno. Kažem još jednom, sužava se manevarski i diplomatski prostor, ne samo Srbiji nego i Kosovu", zaključuje naš sagovornik.