Minhenska konferencija ima veliki uticaj na međunarodnu politiku

Janjić Čadež i Jovanović
Izvor: TV O2, prt. sc.

U emisiji “Stav” predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, istakli su da Minhenska konferencija ima veliki uticaj na kreiranje međunarodne politike.

Čadež je istakao da je Minhenska konferencija pokazala novi fokus u politici kako bi dve velike sile, SAD i EU odgovorile izazovima.

Sporazum iz Minhena u oblasti saobraćaja između Beograda i Prištine je usledio nakon godinu i po dana od nametanja taksi od strane Prištine na robu iz Srbije i BiH.

Kada je u pitanju evroatlanski pristup bezbednosti konferencija u Minhenu je vrlo značajna za jedinstvenu bezbednost, rekao je Janjić u emisiji “Stav” na televiziji O2.

“Minhenska konferencija je mnogo važna za kreiranje međunarodne politike. Srbija je prepoznata kao aktivan igrač na prostoru Balkana. Svi susreti predsednika Srbije i premijerke sa inostranim zvaničnicima predstavljaju poverenje,” istakao je Janjić.

“Ne sećam se da je na ovakvom nivou vođen razgovor o Balkanu. To pokazuje da smo mi kao društvo spremni za donošenje rešenja. Sada je vreme kada je moguće rešenje o glavnim problemima”, rekao je Čadež.

U Minhenu je potpisan sporazum o namerama o uspotavljanju železničkog i avionskog saobraćaja izmedju Beograda i Prištine.

“Nametanje taksi je politička i ekonomska šteta narodu na Kosovu, sada je vreme kada je potrebno odblokirati takse, kako bi investitori dolazili i ulagali u ovaj proctor” istakao je Čadež gostujući u emisiji “Stav” na O2 televiziji.

Čadež je dodao da je potrebno odblokirati proces i sa političke, ali i sa ekonomske strane. Ovakvo stanje je neodrživo, šta je alternativa? Mi treba da nastavimo svoj ekonomski rast, to možemo učiniti ukoliko želimo da budemo kao region otvoreni prema tržištu.

“Zajednički ekonomski prostor nije interes jedne države, već zajednički interes svih zemalja na Balkanu”, naglasio je Čadež.

“Treba se spremati na leto ili jesen o obnovi dijaloga između Beograda i Prištine”, rekao je predsednik Foruma za etničke odnose Janjić.

“Mini-Šengen” je platforma za ubrzavanje procesa, politički okvir u kome su političari rekli da nam je potreban ovakav model. Ovo je put da zatvorimo socijalnu razliku među ljudima. Ovo nije politički projekat pojedinca, već politički projekat odgovornih političara. “Mini-Šengen” bi otkočio dijalog između Beograda i Prištine”, naglasio je Čadež.

Predsednik Privredne komore Srbije je dodao da je ukidanje taksi igra veliku ulogu u svim procesima na Balkanu, “mini-Šengen” je politički mehanizam za ubrzavanje procesa u regionu.

Pre tri godine sve vlade u regionu su se obavezale kroz berlinski proces da će sprovoditi mere iz kojih se propagira “mini-Šengen”, zaključio je Čadež.