Ministar Ristić: Kosovo i Metohiju sam izabrao za svoj zavičaj, to je oltar otadžbine

Dejan Ristić
Izvor: Kosovo Online

Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Dejan Ristić rekao je danas na obeležavanju 25. godišnjice "Pogroma srpskog stanovništva sa područja Kosova i Metohije", da je on Kosovo i Metohiju izabrao za svoj zavičaj, iako njegova porodica ne potiče odatle, jer je ono za njega oltar otadžbine.

"Moja porodica su delom Šumadinci, delom iz južne Srbije, nažalost nemam nikoga iz porodice ko potiče sa Kosova i Metohije, ali sam izabrao da Kosovo i Metohiju doživljavam kao zavičaj, taj oltar otadžbine zalivan i krvlju i suzama", rekao je Ristić na skupu u Narodnoj biblioteci Srbije.

Govorio je o svom doživljaju Gazimestana navodeći da ga je kao istoričara dugo bunilo odakle arhitekti Aleksandru Deroku ideja o kuli na bojištu i šta je time želeo da poruči.

Podsetio je da nije u pitanju bila bitka koja je podrazumevala osvajanje, odnosno zauzimanje teriotorije, već su se na tom prostoru sukobile dve vojske.

"Moj lični utisak je da je autor pokušao da, u to doba najcrnjeg komunizma, stvori časnu trpezu - stub časne trpeze koji izvire iz tog bojišta i koji se uzdiže", naveo je Ristić i dodao da kada se pogleda kula - na njenom vrhu je uvek nebo.

Ristić je rekao da se za njega kao istoričara istorija deli na period pre Kosovske bitke i na period posle nje.

"Imamo pravo i obavezu da znamo i da pamtimo ono što nam se dešavalo. To pravo niko ne može da nam uskrati", ocenio je Ristić.

Kako je zaključio, važno je da se ide ka svetu i svedoči i na taj način čuva sećanje na sopstvene junake i istoriju.