Ministarka Mihajlović o projektima s predstavnicima DFC-a i EXIM bankom

Zorana Mihajlović sa predstavnicima DFC 1
Izvor: Tanjug

Potpredsednica vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović sastala se danas, oko 10 sati, sa predstavnicima američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) i EXIM banke, a sa kojima će razgovarati o finansiranju projekata u oblasti infrastrukture, prenosi Tanjug.

Tom sastanku prisustvuje i direktor regionalne kancelarije DFC u Beogradu Džon Jovanović.
U timu ministarke Mihajlović su državni sekretar Miodrag Poledica, pomoćnici ministra za građevinastvo, transport, vazdušni i vodni saobraćaj i drugih sektora.

Sastanku u Klubu poslanika ispred američke delegacije prisustvuju i savetnik direktora DFC - a Kejleb Mek Keri, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, šef bankarskog sektora EXIM banke Stefan Rena i drugi predstavnici DFC - a i EXIM banke.

Mihajlović je ranije izjavila Tanjugu da će plaftorma za razgovor sa američkom delegacijom biti sporazum iz Vašingtona i oko 3,7 milijardi evra investicija u izgradnju autoputeva i pruga za povezivanje Beograda i Prištine.

Istakla je da će se razgovarati o povezivanju sa Prištinom na ukupno četiri putna pravca u dužini od 267 kilometara.

To su izgradnja autoputa Niš - Merdare - Priština, dugog 100 kilometara, izgradnja autoputa Bujanovac - Konculj - Gnjilane - Štrpce od 78 kilometara, zatim brza saobracajnica Raška - Jarinje - Kosovska Mitrovica na 61 kilometar, kao i rehabilitacija puta Ribarice - Brnjak - Zubin Potok u dužini od 28 kilometara.

Procenjuje se da će za te projekte biti potrebno izmedu 2,18 i 2,73 milijardi evra.

Kada je reč o železničkom povezivanju sa Prištinom već su u toku pripremne projektne aktivnosti sa kineskim partnerima (CRBC) za gradnju brze pruge Beograd - Niš u dužini od 240 km koja vredi oko 2,1 milijardu evra. Takode, planirano je da se radi pruga Doljevac - Kuršumlija - Merdare od 87 km, za šta je potrebno oko 980 miliona evra.

Zatim, u planu je i pravac Meradare-Priština u dužini od 43 km ukoliko se na tom delu bude gradila nova pruga od Merdara-preko Prilužja do Prištine (jer od izlaza iz tunela Merdare nedostaje pruga).

Takode, pruga Priština-Kosovo Polje-Ðeneral Janković-granica sa Severnom Makedonijom od 70,8 km.