Ministarstvo kulture Srbije: Mržnja prema kulturnom nasleđu na KiM ne jenjava

 Ministarstvo kulture i informisanja
Izvor: Ministarstvo kulture i informisanja

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije najoštrije je osudilo vandalski napad i demoliranje kapije na ulazu u posed crkve Svetog Spasa u naselju Potkaljaja u Prizrenu, ocenivši da je to još jedan u nizu ekstremističkih izliva mržnje prema kulturnom i verskom nasleđu srpskog naroda na Кosovu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, ovaj nasilni čin jasno svedoči da atmosfera straha i anticivilizacijsko ponašanje prema srpskom kulturnom nasleđu na Kosovu ne jenjavaja.

"To je posebno vidljivo upravo na primeru ove svetinje budući da ovo kulturno dobro od izuzetnog značaja nije prvi put na meti nasilnika. Crkva Svetog Spasa paljena je i teško oštećena tokom martovskog nasilja nad Srbima 2004. godine, a i nakon toga je u više navrata sknavljena kada je otkinut krst i ukradena kapija. Decenija skrnavljenja rušenja, kamenovanja i paljenja sa ciljem brisanja tragova postojanja srpske kulture, tradicije i naroda, pokazuje zapanjujuće razmere odsustva stvarne namere Prištine da stvori uslove u kojima bi kulturna baština bila bezbedna i sigurna", navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Kako se dodaje, kontinuirano stanje teške ugroženosti kulturnog nasleđa na Kosovu više puta je s razlogom prepoznato i potvrđeno u analizama i izveštajima međunarodnih organizacija, kao što su Unesko i OEBS.

"Imajući sve ovo u vidu, u danima kada je prisutna eskalacija napada na srpske crkve, manastire i spomenike kulture, lažna i neutemeljena kampanja Prištine kojom iz dana u dan poseže za kulturnim artefaktima dobija dodatno karakter teatra apsurda. Jasno je koliko su licemerne i pretenzija Prištine da prisvoji kulturno nasleđe, sa jedinim ciljem da zloupotrebom i falsikovanjem izgradi nepostojeću državnost i kulturni identitet tzv. Kosova", ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, Ministarstvo kulture i informisanja će nastaviti da posvećeno štiti kulturno nasleđe od svih nasrtaja i pokušaja zloupotrebe i neće dozvoliti da ovakvi pokušaji ostanu bez odgovora.