Ministarstvo odbrane ponovo demantuje Kurtija: Vojska nije hapsila "kosovske specijalace"

Vojska Srbije
Izvor: Ministarstvo odbrane Srbije

Ministarstvo odbrane Srbije ponovo je odlučno demantovalo tvrdnje koje je izneo kosovski premijer Aljbin Kurti, a kojima pokušava da, kako navode iz Ministarstva, "obmane javnost, da su pripadnici Vojske Srbije učestvovali u lišavanju slobode tri naoružana pripadnika takozvane kosovske policije, koja su se ilegalno kretala duboko u teritoriji centralne Srbije".

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva odrbane, "Vojska Srbije obavlja svoje redovne zadatke na administrativnoj liniji sa AP Kosovom i Metohijom, u skladu sa pozitivno-pravnim propisima Republike Srbije, naredbama predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i shodno Vojno-tehničkom sporazumu iz Kumanova iz 1999. godine".
 
"Vojska Srbije svoje akcije koordinira sa međunarodnim snagama koje se nalaze na teritoriji AP Kosovo i Metohija na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i u celosti ispunjava sve svoje, važećim propisima predviđene obaveze. Vojska Srbije nikada neće dozvoliti da je pojedinci iz Prištine, koji se u kontinuitetu služe lažima na patološkom nivou poput Aljbina Kurtija, stavljaju u obmanjujući i neistinit kontekst", kažu iz Ministarstva.
 
Dodaju da će Vojska Srbije i ubuduće "odlučno i profesionalno obavljati sve zadatke koje pred nju postavi predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić i da ispunjava sve zakonom predviđene obaveze".