Ministarstvo zdravlja: Odbor za licenciranje privatnih laboratorija licencira one koje ispune kriterijume

Ministarstvo zdravlja Kosova
Izvor: Klan Kosova

Kosovsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je Odbor za licenciranje privatnih zdravstvenih ustanova licencirao samo one laboratorije koje su ispunile kriterijume za testiranje na kovid-19, prenosi Gazeta Ekspres.

Ministarstvo je tako reagovalo na izjavu člana rukovodstva Pokreta Samoopredeljenje Gljauka Konjufce, koji je danas optužio Ministarstvo za licenciranje privatnih laboratorija.

"Vezano za izjavu poslanika Gljauka Konjufce da je navodno Ministarstvo zdravlja licenciralo sprovođenje testova za privatne laboratorije na kovid-19, koje nisu ni registrovane kao preduzeća, Odbor za licenciranje privatnih zdravstvenih ustanova Ministarstva zdravlja pojašnjava da je taj odbor licencirao samo one laboratorije koje su ispunile kriterijume", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Ističu da poslovna potvrda nije kriterijum prijave za izdavanje dozvole za obavljanje testova na kovid-19.

"Što se tiče poslovne potvrde, ona nije kriterijum za podnošenje zahteva za dozvolu za obavljanje ispitivanja na kovid-19, s obzirom na to da su institucije imale validne licence i da su imale obavezu da dokazuju poslovnu potvrdu u trenutku podnošenja zahteva za licenciranje ustanove u celini", navodi se u saopštenju.

Poručuju da je usluga testiranja dodatna usluga unutar institucija koje su ranije imale dozvolu za obavljanje različitih medicinskih aktivnosti, te da u suprotnom, bez poslovne dozvole, ne mogu im biti odobrene bilo kakve zdravstvene aktivnosti.

Konjufca je danas tokom konferencije za štampu govorio je o upravljanju situacijom sa pandemijom kovid-19 na Kosovu.

Prema njegovim rečima, vlada Avdulaha Hotija nije uspela da nadgleda situaciju.

Konjufca je takođe rekao da je ministar zdravlja Armend Zemaj licencirao privatne laboratorije za obavljanje testova na kovid-19 koje nisu ni registrovane kao preduzeća.