Vučević saopštio sastav Vlade Srbije, Đurić ministar spoljnih poslova i zamenik premijera

Miloš Vučević
Izvor: Kosovo Online

Mandatar za sastav nove Vlade Miloš Vučević rekao je da će danas podneti zahtev predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić za zakazivanje sednice na kojoj će predstaviti ekspoze, plan rada i predlog za sastav Vlade Srbije.

Predsednik vlade je  Miloš Vučević, dok će na mestu ministra spoljnih poslova i zamenika predsednika Vlade biti Marko Đurić. Na čelu Ministarstva odbrane je Bratislav Gašić, a prvi potpredsednik vlade i ministar finansija je Siniša Mali.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine ostaje Tomislav Momirović,a ministar privrede biće Andrijana Mesarović. Resor poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede vodiće Aleksandar Martinović, dok će Ireni Vujović biti povereno mesto potpredsednik Vlade i ministara za zaštitu životne sredine. 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ostaje Goran Vesić, a na svoj resor zadržava i ministar rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.  Ministar pravde je Maja Popović, a  upravu i lokalnu samoupravu vodiće Jelena Žarić Kovačević.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog ostaje Tomislav Žigmanov, koji je ovaj resor vodio i u prethodnoj vladi, a na čelo Ministartsva unutrašnjih poslova vraća se Ivica Dačić. Ministar prosvete ostaje Slavica Đukić Dejanović, ministar za nauku i inovacije i tehnološki razvoj Jelena Begović,a na mesto ministra zdravlja vraća se nekadašnji ministar u ovom resoru Zlatibor Lončar. Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja u novoj vladi je Nemanja Starović, a ministar za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski.

Ministar za turizam i omladinu je Husein Memić, dok će na čelu Ministarstva kultura u ovoj vladi biti Nikola Selaković. Stari,a novi ministri u vlčadi su i ministar za brigu o selo Milan Krkobabić, kao i ministar sporta Zoran Gajić.

Ministar informisanja i telekomunikacija biće, Dejan Ristić, ministar za javna ulaganja Darko Glišić, ministar za evropske interacije Tanja Miščević, dok je u vladi mesto potpredsednika dobio i  Aleksandar Vulin.

Ministri bez portfelja su: Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović, Tatjana Macura. 

Predsednik Vlade Miloš Vučević najavio je da će sutra predstaviti ekspoze.