MIP Španije: Ne otvaramo kancelariju u Prištini, naša pozicija se nije promenila, ne priznajemo Kosovo

španija zastava
Izvor: Sputnik

Iz Ministarstva spoljnih poslova Španije za Kosovo onlajn saopšteno je da Španija ne planira da otvori kancelariju u Prištini, kako su to nedavno objavili albanski mediji.

"Stav Španije o nepriznavanju deklaracije o nezavisnosti, koju je Priština usvojila 2008. godine, nije se promenio i neće se promeniti ukoliko se to pitanje ne reši dijalogom Beograda i Prištine. U tom smislu, ponovno pokretanje dijaloga smatramo dobrom vešću. Neophodno je iskoristiti trenutak i pokušati postići prihvatljiv sporazum za obe strane i poštujući međunarodno pravo. Da bismo postigli ovaj cilj imamo gospodina Borelja, koji je veoma zainteresovan da pomogne u rešavanju sukoba i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, kojeg u potpunosti podržavamo. S naše strane, spremni smo da sarađujemo, koliko god možemo, u ovim naporima, jer je prioritet Španije politička stabilnost i ekonomski prosperitet Balkana", naveo je izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Španije za Kosovo onlajn.

Pojedini prištinski mediji objavili su danas vest da će Španija, koja se smatra najrigidnijom zemljom EU prema nezavisnosti Kosova, uskoro u Prištini da otvori kancelariju za vezu.

Pozivajući se na svoje diplomatske izvore u Briselu, portal Demokracia piše da je Španija već donela ovu odluku.

"Bivši španski ministar spoljnih poslova Đuzep Borelj, sada zadužen za spoljnu politiku EU, odigrao je ključnu ulogu u ovom koraku“, navodi Demokracia izjavu "dobro obaveštenog diplomate".

Španska kancelarija za vezu, po ovim saznanjima, po uzoru na rusku i kinesku, biće otvorena u Unmiku, ali i kosovske institucije će biti obaveštene o njenom postojanju.

Kosovo onlajn je povodom ovih tvrdnji kontaktiralo Ministarstvo spoljnih poslova Španije koje je negiralo ovakve medijske navode.

Ledzep
31. Maj 2021.
Svi će da priznaju republiku kosova.
Djaba vam je.
Marko
31. Maj 2021.
Pa vidim postali ste članica UN, 13 godina nakon smejurije zvane proglašenje nezavisnosti... Čekajte još 130 godina pa ćete početi da se ponašate normalno i sednete da razgovarate sa onima od kojih vaša budućnost stvarno zavisi ;) Pozdrav
Gringo
31. Maj 2021.
Bravo Spanija svaka cast sve sto je vestacko stvoreno i lazno netreba nikad priznati.Ako priznate Kosovo ode vam Katalonija smanjice vam se dtzava za 30%.Pamet u glavu.Üosle greske nema ispravke.