Mišel: Uskoro pomaci kada je u pitanju evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana

Šarl Mišel
Izvor: Reporteri

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je na Prespanskom forumu u Ohridu da se sledeće nedelje očekuju pozitivni pomaci u vezi sa početkom pregovora za članstvo i da je EU snažno posvećena da Severna Makedonija i Albanija započnu pregovore o članstvu, prenosi Reporteri.

Mišel je rekao da se sledeće nedelje očekuju pozitivni pomaci u vezi sa početkom pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

"EU je snažno posvećena Severnoj Makedoniji i Albaniji da započnu pregovore o članstvu u EU. Ulažemo sve napore da nađemo obostrano prihvatljivo rešenje za otvorena pitanja sa bugarskom stranom. Uključen sam u ovo zajedno sa Francuskom i EU i želimo da pomognemo da ovaj proces napreduje. Uveren sam da će uskoro doći do veoma pozitivnog razvoja, koji će biti veoma važan za vašu zemlju i ceo region", rekao je Mišel.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je, posle sastanka sa Šarlom Mišelom, da nije stigao ni jedan francuski predlog za rešavanje spora sa Sofijom.

Pendarovski je dodao da ne želi da komentariše dešavanja na političkoj sceni u Bugarskoj, jer je to, kako je rekao, unutrašnja stvar Sofije.

"U Skoplju nismo videli nijedan francuski predlog. Razgovaramo sa bugarskim kolegama i o tim razgovorima smo obavešteni iz Ministarstva spoljnih poslova. Ne nameravam da komentarišem ono što se dešava u Sofiji, to je njihova unutrašnja politička dinamika. Razgovaramo sa našim bugarskim kolegama u okviru dijaloga koji vodimo mesecima“, rekao je Pendarovski.