Mišel zakazao prvi sastanak Evropske političke zajednice, pozvani i Srbija i Kosovo

Šarl Mišel
Izvor: Reporteri

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poslao je poziv liderima zemalja Evropske unije za prvi sastanak Evropske političke zajednice 6. oktobra u Pragu, a dan kasnije i neformalni samit Evropskog saveta. Poziv je poslat i Srbiji i Kosovu, prenosi Juronjuz Srbija.

Lideri EU razgovaraće o tome kako da pojačaju podršku Ukrajini, posle poslednjih dešavanja, uključujući potez Rusije prošle nedelje kada je proglasila aneksiju četiri regiona Ukrajine, zatim o zajedničkim narednim koracima za borbu protiv rastućih cena energije, a tema će biti i evropski odgovor posle isticanja gasa iz gasovoda Severni tok.

"Na našem sastanku ćemo razgovarati o tome kako da nastavimo da pružamo snažnu ekonomsku, vojnu, političku i finansijsku podršku Ukrajini koliko god bude potrebno“, rekao je Mišel.

On je podsetio na dogovor lidera u junu, kada je bilo rešeno da se pokrene Evropska politička zajednica, čiji je cilj da ujedini zemlje na evropskom kontinentu i obezbedi platformu za političku koordinaciju i podstakne politički dijalog i saradnju o pitanjima od zajedničkog interesa i zajednicki rad na jačanju bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta Evrope u celini.

Sastanak će biti održan u Praškom dvorcu 6. oktobra, uvodnom plenarnom sednicom od 13 do 14 časova, a zatim počinju diskusije na okruglom stolu do 16 časova. Na kraju dana je ostavljen prostor za bilateralne sastanke. Završna plenarna sednica održaće se za večerom, a nije predviđen pisani zaljučak ovog prvog sastanka Evropske političke zajednice.

Tri ključne teme Samita EU

Sutradan, na neformalnom sastanku šefova država i vlada EU, tri ključne teme su na stolu: ruski rat u Ukrajini, energetika i ekonomska situacija, eskalacije situacije na terenu sa kampanjom za nacionalnu mobilizacu u Rusiji, lažne "referendume" i nezakonitu aneksiju ukrajinskih teritorija.

Predsednik Evropskog saveta traži od lidera EU da budu “jedinstveni i čvrsti u odgovoru” i da pokažu da EU "solidarnost sa Ukrajinom i njenim narodom ostaje nepokolebljiva". Mišel najavljuje debate o tome kako najbolje zaštititi evropsku kritičnu infrastrukturu.

"Rat u Ukrajini ima dramatičan uticaj na energetsku situaciju u Evropi, sa efektom prelivanja na našu ekonomiju. Naš primarni cilj je da garantujemo sigurnost snabdevanja i pristupačnu energiju za naša domaćinstva i preduzeća, posebno kada se približavaju zimski dani. Mi ćemo proceniti odluke koje su već donete u vezi sa tim i dati smernice o daljim akcijama potrebnim da bi se obezbedio dobro koordiniran evropski odgovor", stoji u pismu Mišela.

Agencija Hina ranije je javila da je na prvi samit Evropske političke zajednice na sastanak s čelnicima 27 članica EU pozvano i 17 država nečlanica Unije. Nimenovani zvaničnik EU tada je potvrdio da su pozivnice upućene Albaniji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Bosni i Heregovini, Crnoj Gori, Gruziji, Islandu, Kosovu, Lihtenštajnu, Moldaviji, Severnoj Makedoniji, Norveškoj, Srbiji, Švajcarskoj, Turskoj, Ukrajini i Velikoj Britaniji.