Misija Kine pri EU: Nećemo zaboraviti ko je bombardovao našu ambasadu u Beogradu 

Zastava Kine
Izvor: Vikipedia

Portparol kineske misije pri EU rekao je da kineski narod razume patnju i bol drugih zemalja jer nikada neće zaboraviti ko je bombardovao ambasadu Kine u Saveznoj Republici Jugoslaviji 1999. godine, saopštila je kineska misija pri EU, kao odgovor na izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

Ovaj komentar usledio je povodom izjave generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberg da bi svaka podrška Rusiji, vojna ili bilo koja druga vrsta podrške zapravo pomogla Rusiji da vodi brutalan rat protiv nezavisne suverene nacije, Ukrajine, i da bi joj pomogla da nastavi da ratuje, što izaziva smrt, patnju i ogromnu količinu razaranja, kao i tvrdnje da Kina ima obavezu kao članica Saveta bezbednosti UN da zaista podržava i poštuje međunarodno pravo i pridruži se ostatku sveta osuđujući rusku invaziju, portparol kineske misije pri EU je naveo da su "uzeli u obzir relevantne primedbe".

"Kinezi mogu u potpunosti da se odnose na bolove i patnje drugih zemalja jer nikada nećemo zaboraviti ko je bombardovao našu ambasadu u Saveznoj Republici Jugoslaviji. Ne treba nam predavanje o pravdi od nasilnika međunarodnog prava. Kao ostatak hladnog rata i najveći svetski vojni savez, NATO nastavlja da širi svoj geografski obim i opseg operacija. Kakvu ulogu ima u svetskom miru i stabilnosti? NATO mora imati dobru refleksiju", naveo je portparol kineske misije pri EU.