Moguće smanjenje plata u javnom sektoru

Agim Krasnići
Izvor: Koha ditore

Zamenik ministra finansija Agim Krasnići najavio je smanjenje plata u javnom sektoru. On je izjavio da, kako bi spasio privatni sektor na Kosovu, ima još jednu ideju, koja ne isključuje mogućnost smanjenja plata u javnom sektoru, prenosi Reporteri.

Krasnići je rekao je da bi vlada trebalo da odluči da li će smanjiti subvencije, grantove u poljoprivredi ili plate u javnom sektoru, pa prema njemu nije isključena mogućnost smanjenja plata u tim sektorima.

"Moramo sada da odlučimo da li treba da smanjimo subvencije i donacije u poljoprivredi, da li treba da smanjimo javne investicije ili da smanjimo i plate. Prema tome, u ovim izveštajima nije isključena nijedna mogućnost, kažem i plate, jer ako smanjimo investicije, smanjićemo mogućnost ekonomskog rasta, što u potpunosti utiče na privatni sektor. Još jednom razumem privatni sektor kada kažu da na javni sektor, ne utiče pandemija, jer su u pravu. Zbog toga je bolje intervenisati ranije“, rekao je Krasnići.

Krasnići je najavio i da će nedavna odluku vlade da izdvoji 87 miliona evra za ekonomski oporavak početi da se realizuje sledeće nedelje. Raspodela sredstava u iznosu od 60 miliona evra za privatna preduzeća kao i 12 miliona evra za poljoprivredu.