Molićaj: Kurti održava tenzije, ideja dijaloga je suprotna njegovim postupcima

Dardan Molićaj
Izvor: demokracia.com

Lider Socijaldemokratske partije Kosova Dardan Molićaj izjavio je da je ideja dijaloga i konačnog sporazuma sa Beogradom suprotna od onoga što radi kosovski premijer Aljbin Kurti. On je za portal Demokracija rekao da i rat i mir zahtevaju hrabrost i viziju a da Kurti nema ni jedno ni drugo.

"Što se tiče rata, što se tiče mira, potrebna je hrabrost i vizija. Kurti nema ni jedno ni drugo. On je opasan, jer stvara insinuacije, održava tenzije, izigrava otpor. Ali, u politici se ispostavilo da se više radi o gestu nego akciji", rekao je Molićaj komentarišući Kurtijevu izjavu o ratu. 

Prema njegovim rečima, takva upozorenja, osim što su netačna jesu i nepromišljene izjave, što potvrđuje i reakcija međunarodnog faktora .

"Kurti ne može dugo ovako, stvarajući fiktivne situacije da bi se izbeglo  suočavanje sa stvarnošću", dodao je on. 

Na pitanje šta će biti 1. septembra, Molićaj kaže da ne zna jer je "Vlada potpuno zatvorena" prema građanima i civilnom društvu.

"Reciprocitet nije ni rešenje ni pomoć dijalogu. Da nam je cilj mir među narodima , svaka akcija bi se posmatrala u svetlu tog cilja. Problem sa Srbijom je politički i ne može se rešiti delimičnim sporazumima", naglasio je Molićaj.

On je rekao da rasprava o odvojenim delovima sporazuma, sever Kosova tretiraju kao odvojeni deo, što, smatra on, pokazuje da konačni sporazum neće biti poslednji, jer svako političko rešenje koje nema "državljanstvo" kao osnovu ima potencijal sukoba i zloupotrebe.

Smatra i da bi osnivanje ZSO bilo najgore moguće za Kosovo.

"Takav sporazum je sada ponovo na stolu. Udruženje mora biti sprečeno. Njegovo stvaranje osigurava trajno kršenje državljanstva i razvoj zemlje", smatra Molićaj.

Govoreći o ekonomskoj krizi rekao je da je pristup Kurtijeve vlade pogoršava, o čemu govori i podatak da Kosovo ima najveću stopu inflacije u Evropi.

"Vlada je potpuno ravnodušna, ostavlja građane na milost i nemilost oligarsima, a sa druge strane, ekonomski model koji Vlada sledi povećava krizu još više. Odbijanje vlade da pusti javni novac u opticaj je pogrešan korak u ekonomiji. Za razliku od zemalja regiona, koje su svim svojim kapacitetima posvećene da obezbede što bolje snabdevanje energijom za predstojeću zimu, sa onim što znamo do sada, Vlada Kosova spava", rekao je on.