Molićaj: Nema smisla produžavati mandat Specijalnom sudu, bolje UN-ov sud, nego kosovski

Dardan Molićaj
Izvor: Klan Kosova

Predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj izjavio je večeras da nema smisla produžavati mandat Specijalnom sudu.

Molićaj je u emisiji "Rubikon" na TV Kljan Kosova istakao da taj sud neće uspostaviti pravdu "čak ni za zločine kojima treba suditi".

"Istorija je pokazala da je bilo trenutaka kada su sami međunarodni zvaničnici rekli da je to njihova odluka i preuzimaju odgovornost za nju. Ako međunarodna zajednica smatra potrebnim, bolje da sud grade Ujedinjene nacije, nego da mi sami gradimo sud", ocenio je Molićaj.

Prema njegovim rečima, kosovski rat se ne tretira kao rat, već kao sukob u kojem je kriminalna grupa OVK ubijala, pljačkala, spaljivala, kao zločinačka grupa.

"Za Kosovo bi bilo bolje da se OVK tretira kao teroristička organizacija, a ne kao kriminalna organizacija", poručio je Molićaj.

Predsednik Socijaldemokratske partije je dodao takođe da se sa Srbije skida obeležje "zločinačkog režima Slobodana Miloševića".

"Bolje je da to uradi neki spoljni mehanizam nego da mi to radimo sami. Ako je nešto loše, bolje je da vam neko drugi nametne zlo. U istoriji biće napisano da je Kosovo odlučilo da svoj oslobodilački rat tretira kao kriminalnu grupu", naglasio je Molićaj.

Mišljenja je da najveći udeo u tom grehu ima Demokratska partija Kosova (DPK), predsednik Kosova Hašim Tači, predsednik DPK Kadri Veselji i drugi.

"Početni greh pripada DPK. Danas su to nastavile druge stranke koje žele taj sud, danas Samoopredeljenje trlja ruke za produženje mandata tom sudu iz političkih razloga", ocenio je Molićaj.