Momirović: "Otvoreni Balkan" nema alternativu

Momirović
Izvor: RTV

Otvoreni Balkan je najbolji projekat u poslednjih 30 godina, koji je zamišljen da okupi sve zemlje regiona oko onoga što nas spaja - tržište, kulturno i istorijsko nasleđe i jedinstven životni prostor, poručio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrestrukture Tomislav Momirović, ptrenosi RTV.

On je na panelu "Vetrovi balkanskih promena-kako menjamo naš region" u okviru "Open Balkan foruma" koji je organizacija "Limbek" održala u Beogradu zahvalio rukovodstvu Srbije, Albanije i Severne Makedonije što su pokazali otvorenost za saradnju i pokrenuli projekat "Otvoreni Balkan", koji doprinosi podizanju životnog standarda u čitavom regionu.

"Кada se čelni ljudi ove tri države okupe na jednom mestu i započnu jedan ovako ambiciozan i revolucionaran projekat, malo ko može da kaže bilo šta loše o njemu", rekao je Momirović.

Naglasio je da veliki progres tim zemljama može da doprinese otvaranje granica i zajedničko udruživanje ekonomija i tržišta.

Podsetio je da su pokrenuti projekti koji koštaju milijarde evra kako bi se integrisale naše države i narod.

Naveo je da su neki od njih autoput Beograd-Sarajevo iz dva pravca, auto put Niš-Priština i brza pruga Beograd-Novi Sad, koja će ići do Budimpešte i povezivati region sa Evropom.

"Otvoreni Balkan" nema alternativu", kazao je Momirović.

Zaključio je da je neophodno da se države regiona povežu, kako bi svi zajedno išli napred i upozorio da "ukoliko se ovakvi projekti budu prolongirali, napravićemo lošu uslugu našim građanima i deci".

Smatra da je prioritet zemalja regiona koje žele da se priključe EU, pre svega treba da budu čvrste veze sa neposrednim komšijama sa kojima imamo ekonomsku, društvenu i kulturnu razmenu.

Prema njegovim rečima pravi trijumf "Otvorenog Balkana" biće kada se iz jedne u drugu zemlju bude išlo bez lične karte, kao što se to radi između država članica EU.

Dodao je i da zemlje regiona posebno zbog krize izazvane ratom u Ukrajini treba da se drže zajedno, kako bi međusobnom saradnjom i podrškom prevazišle nedaće pred kojima je čitav svet.

"Open Balkan Forum" teži da uspostavi mehanizam praćenja i podrške daljim procesima integracije i usklađivanja od strane stručnjaka i organizacija civilnog društva iz svih država regiona.

Cilj ove konferencije je da ponudi platformu za širi društveni dijalog o ovoj važnoj regionalnoj ekonomskoj inicijativi.

Na konferenciji su se okupili predstavnici Vlade Srbije, Privredne komore Srbije, kao i mnogobrojni strani gosti, ekonomisti, predstavnici domaćih i stranih kompanija, poslovna zajednica, organizacije civilnog društva kao i predstavnici međunarodnih organizacija, razvojnih agencija i diplomatskog kora.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Nenad Đurđević je rekao da je inicijativa "Otvoreni Balkan" može da približi zemlje regiona, ali da okrene region ka EU, s obzirom da su osnovni principi te inicijative u skladu sa vrednostima EU.

"Ova inicijativa zaista ima za cilj konkretne stvari koje se tiču slobodnog kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga prebaci", kazao je on.