Montgomeri: Strahujem od novih sukoba na Balkanu

Monti
Izvor: Tanjug

Bivši američki ambasador u Hrvatskoj Vilijam Montgomeri izrazio je bojazan da bi moglo doći do novih sukoba na Balkanu, s obzirom na to da, kako kaže, nijedan problem u balkanskim zemljama nije rešen, prenosi Kliks.ba.

Montgomeri je istakao da je dodatni problem u tome što to više ne privlači pažnju drugih zemalja.

„Mislim da je devedesetih ovo mesto bilo glavno mesto na svetu na koje su naši lideri usmerili pažnju. Danas to nije tako i ne verujem da te zemlje mogu rešavati pitanja koja ih muče. Osećanja sa svih strana su toliko uznemirena da ne vidim rešenja", istakao je Montgomeri gostujući na HRT-u.

On je takođe naglasio da veruje da Evropska unija ne pruža pomoć i podršku za čitav region Balkana.

"Mislim da ljudi ovde nekako zaostaju u pogledu svojih pogleda na druge evropske zemlje. Ne treba zaboraviti da su Nemačka i Francuska bile u ratu vekovima i prestale tek posle Drugog svetskog rata. To će se dogoditi i ovom regionu. Ipak, ono što je najvažnije, za to će pre svega biti potrebna pomoć Evropske unije, jer ovaj region ne može uspeti sam. Potrebna mu je puna podrška Zapada, Sjedinjenih Američkih Država i EU kako bi se ove promene desile vremenom“, zaključio je Montgomeri.

Montgomeri je u emisiji govorio opširno o ratu u Vijednamu, što je jedna od tema koja je našla mesto u njegovoj knjizi, zatim NATO i Titu, a o trenutnoj situaciji u SAD kaže da nije dobra.

"Danas ne bih mogao da budem diplomata, jer više ne verujem da je američki način nužno ispravan i da je naš demokratski sistem ispravan za svet", kaže Montgomeri i dodaje da sada postoje dve Amerike koje su podeljenje gotovo pola-pola.

Te dve Amerike, prema njegovim rečima su kočnica da se išta preduzme u vezi sa zastojem sa gotovo svim mogućim pitanjima.

Driton G
07. Oktobar 2021.
Takodje, ne tressa zaboraviti da su Nemačka i Francisa prestale soja vekovne sukobe i rata jer u njihovim drustvama nisu nastavile sa revizionistickom politickom niti se nadali na destabilizajucu Rusiju a bogami niti su imale svoja ratnohusijackue Crkve koje su ih ukocile razlicitim historiskim pretnjama…

Agresor se iskreno kajao i suočavao se sa svojom prošlošću, i s’toga preuzeo licnu i nacionalnu odgovornost pa samo onda su se svi zajedno okrenuli razvitku i poboljsanju kualiteta zivota svojih gradjana.

Ja i u 2021, prvu vest u Srbsku stampu i TV citam Kosovo, Kosovo, Kosovo…, i svakog trenutka ocekujem kada ce se vracati tkz « mitinzi istine « u 5 do 12 !!!

Kako posle da napredujes u takvu atmosferu?!!!!
Hvala NATO i USA
07. Oktobar 2021.
zašto i u 2021 pratiš Srpsku štampu i Televiziju?
Miodrag iz Peći
07. Oktobar 2021.
Zašto porediti Francusku i Nemačku sa Srbijom i njenom otcepljenom KiM. Cenu plaćamo i Srbi i Albanci što se Albanci nisu lustrilali od fašističke Velike Albanije. Nisu se lustriali ni od turskog sluganstva i bašibozuka, nisu se lustriali od genocida nad Cincarima... Pa
O kakvoj agresiji pričaš Srbi su branili svoja vekovna ognjišta i svoje crkve. Govoriti o crkvenim ratnohuškacima a preći preko 17.marta kada ste oorušili preko 130 manastira i crkava SPC i sva hrišćanska groblja.
Ko vam je kriv što ste zaboravili 50 godina prosperiteta Albanaca od 90% nepismenih na preko 90 % obrazovanih i visokoškolskih akademskih građana... Zapošljavanja po tzv. Pozitivnoj diskriminaciji kada su od 10 zaposlenih 8 morali biti Albanci a sa ona 2 su se podmurivali Srbi, Crnogorci, Romi i Bošnjaci a još što je Savka Dapčević Kučar štancovala za dve dogine svršene doktore medicine i inžinjere...
Da tzv. Kosovo pruži i 10 deo onog što su Srbi pružili Albancima možda bi se nekako i dogovorili... Ovako???