Moratorijum istekao pre pet meseci, još bez plana o učlanjenju u međunarodne organizacije

Vašingtonski sporazum.jpg
Izvor: Ekonomia Online

Iako je moratorijum propisan sporazumom potpisanim u Vašingtonu istekao pre pet meseci, Kosovo i dalje nije podnelo zahtev za članstvo ni u jednoj međunarodnoj organizaciji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore ne saopštava detalje o tome da li Kosovo namerava da aplicira za članstvo u neku od međunarodnih organizacija.

"Ovo je proces koji podleže dubinskoj analizi uslova i okolnosti i zasnovan je na spoljnopolitičkim prioritetima i strateškim interesima zemlje, ali zavisi i od rokova za prijavu u organizacijama kojima je predviđeno članstvo“, navodi se u odgovorima na pitanja ministarstva za Radio Slobodna Evropa.

Navodi se i da je prioritet "stvaranje strategije za jačanje međunarodnog subjektiviteta Kosova", ali bez detalja o budućim konkretnim koracima.

Kosovo je, podsećaju, član nekoliko međunarodnih organizacija: Svetske banke, Međunarodni monetarni fond, Evropska banka za obnovu i razvoj, Olimpijski komitet, Evropska fudbalska federacija i Svetska fudbalska federacija.

Međutim,i dalje nije član Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Saveta Evrope, Svetske trgovinske organizacije...

U zvaničnom programu aktuelne Vlade, stoji da su  "članstvo u međunarodnim organizacijama i negovanje dobrosusedstva od posebnog značaja za Kosovo".

Takođe se navodi da će izvršna vlast "biti angažovana pri ostvarenju članstva u međunarodnim organizacijama”.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je krajem prošle godine rekao da njegova Vlada planira da 2022. godine podnese formalnu aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji.

Ali, izvori iz EU izjavili su za  Radiju Slobodna Evropa da "ne vide nikakvu realnu mogućnost“ da bi zahtev Kosova za članstvo mogao biti odobren. Pre svega zbog pet zemalja EU – Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija – koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Arber Fetahu, iz Grupe za pravne i političke studije u Prištini, kaže da Kosovo ima još posla pre nego što podnese zahtev za članstvo u EU.

"Smatram da bi Kosovo, pre podnošenja zahteva za članstvo, trebalo da vredno radi na punoj primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da sprovede predviđene reforme, a onda put ka EU postepeno dolazi na osnovu metodologije proširenja“, izjavio je Fetahu

Opozicija: Nemamo informacije iz MSP

Poslanici opozicionih partija na Kosovu, koji su deo skupštinskog Odbora za spoljne poslove i dijasporu, kažu da ih čelnici MSP nikada nisu obavestili o procesu apliciranja za članstvo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Poslanica Demokratske partije Kosova Arijana Musljiu Šoši kaže da je MSP trebalo da iskoristi vreme jednogodišnjeg moratorijuma da se pripremi za primenu u međunarodnim organizacijama.

"Ako bismo imali aktivnu spoljnu politiku bez skandala, dobra prilika je da apliciramo kod Saveta Evrope, INTERPOL i NATO, kao najvažnijih organizacija za Kosovo u fazi u kojoj se nalazimo“, kaže Musljiu-Šoši, ne precizirajući na koje tačno skandale misli.