Moskva: Ukrajina do ujutro da se izjasni o predaji Mariupolja

Rat u Ukrajini
Izvor: Reporteri

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je večeras da Ukrajina ima rok do ponedeljka ujutro da pruži odgovor o predaji Mariupolja, prenosi RTV.

"Pozivamo jedinice Oružanih snaga Ukrajine, bataljone teritorijalne odbrane, strane plaćenike da prekinu neprijateljstva, polože oružje i, duž humanitarnih koridora dogovorenih sa ukrajinskom stranom, uđu na teritorije koje kontroliše Кijev. Istovremeno, svima koji su položili oružje garantovan je bezbedan izlazak iz Mariupolja i očuvanje života", rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije, prenosi Tanjug.

Ovaj predlog o izlasku ukrajinskih snaga bi se, prema pisanju RIA Novosti, realizovao od 10 do 12 po lokalnom vremenu, a nakon toga bi trebalo da se otvore humanitarni koridori kako bi se evakuisali civili.

"Кomandanti jedinica Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Rusije biće spremni za takav scenario i obezbediće vaš bezbedan izlazak, ali samo bez naoružanja i municije, u bilo koju oblast koju navedete", dodao je general.

Ministarstvo odbrane Rusije pozvalo je Кijev da "bude razuman i da poništi ranije data uputstva koja su militante u Mariupolju obavezivala da se žrtvuju".

Pozvani su predstavnici UN, OEBS i Crvenog krsta da prate ovu humanitarnu operaciju na terenu, dodaje se.

Moskva insistira da se pismeni odgovor Кijeva na ove predloge dobije pre 5 ujutru po lokalnom vremenu.