MSP Rusije: Lavrov i Vučić saglasili su se o potrebi da Priština hitno ispuni obaveze, uključujući i formiranje ZSO 

Rusija
Izvor: Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i predsednik Srbije Aleksandar Vučić saglasili su se danas u Njujorku o potrebi da Priština hitno ispuni obaveze, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu, izvestila je agencija TASS.

To je navedeno u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova posle razgovora Lavrova i Vučića na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

"Rusija i Srbija pristupaju rešenju Kosova sa jedinstvene pozicije, oslanjajući se na međunarodno pravo i fundamentalnu Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN. Naglašena je potreba za hitnim i sveobuhvatnim ispunjavanjem obaveza od strane Prištine, uključujući uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu sa širokim spektrom izvršnih ovlašćenja", istaknuto je u saopštenju.

Lavrov i Vučić su razmenili mišljenja "o situaciji na Balkanu i aktuelnim međunarodnim temama".

Oni su istakli i zajedničku usmerenost na dalji "dinamičan razvoj rusko-srpskih odnosa, produbljivanje strateškog partnerstva dve zemlje, nastavak intenzivnog dijaloga na najvišem i visokom nivou", zaključeno je u saopštenju Ministarstva.

Vučić je posle sastanka s Lavrovim objasnio svoje reči kako se "nada“ da antiruske sankcije Srbija neće uvesti, navode Izvestija i napominju kako "Evropska unija uporno traži od Beograda teritorijalni kompromis po pitanju Kosova u zamenu za evropske integracije". "I sami znate sve: veliki pritisak. Ali do sada smo sve izdržali", rekao je Vučić izveštaču Izvestija. 

On je u izjavi srpskim medijima u Njujorku rekao da je s Lavrovom dugo razgovarao.

"Zahvalio sam se na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije. Pričali smo i o energetskom aranžmanu", rekao je predsednik Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije objavilo je na tviter nalogu da su šef srpske diplomatije Nikola Selaković i njegov ruski kolega Sergej Lavrov potpisali danas u Njujorku Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za 2023-2024.

Dvojica ministara dokument su potpisala na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a video snimak je objavljen na Tviter nalogu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.