MSP Španije: Ne menjamo stav po pitanju Kosova, dijalog jedini način da se dođe do rešenja

Lajčak i Albares.jpg
Izvor: Reporteri

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Španije Elena Aljarila Kortezon izjavila je za Gazetu Ekspres da Španija nije promenila stav o nepriznavanju Kosova i da je dijalog Beograda i Prištine jedini mogući način da se postigne trajno rešenje.

Ona je komentarišući nedavno održani sastank izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka i ministra spoljnih poslova Španije Hosea Manuela Albaresa, istakla da je Lajčak na ovom sastanku obavestio Albaresa o naporima EU za dijalog i deeskalaciju situacije na Kosovu.

Prema njenim rečima, Kortezon je tokom sastanka sa Lajčakom rekao da je, kao i uvek, Španija pružila podršku i prosledila konstruktivan pristup rešenju koje bi bilo prihvatljivo za obe strane.

"Lajčak je na sastanku obavestio Albaresa o njegovim naporima da promoviše dijalog Beograda i Prištine i da deeskalira tenzije. Kao i uvek, Španija je pokazala podršku radu specijalnog predstavnika i prosledila konstruktivan stav prema obostrano prihvatljivom rešenju", rekla je Kortezon.

Ona je, međutim, istakla da Španija, kao i nekoliko drugih zemalja EU, nije promenila stav po pitanju nezavisnosti Kosova.

"Španija, kao i druge zemlje EU, nije promenila stav o nepriznavanju Kosova i smatra da je dijalog Beograda i Prištine jedini mogući način da se postigne trajno rešenje spora oko te teritorije“, naglasila je Kortezon.