Muhadžiri: Opasan zahtev Samoopredeljenja o promeni formata dijaloga

dijalog
Izvor: Ekonomia Online

Samoopredeljenje zatražilo je da se reformiše dijalog Kosova i Srbije u Briselu. Opozicija optužuje Vladu Kosova da u okviru dijaloga razgovara o unutrašnjim pitanjima Kosova, dok analitičari smatraju da je malo verovatno da se format dijaloga promeni, prenosi Koha.

Poslanik Samoopredeljenja Arber Redža naveo je da do sada, kako kaže, "ni kontinuirana agresija iz Srbije, ni teroristički napad u Banjskoj, niti druga ozbiljna kršenja Briselskog sporazuma na putu normalizacije od strane zvaničnog Beograda", nisu uzete u obzir.

"Sa Srbijom na način na koji se ponaša ne može biti dijaloga. Imali smo usaglašen sporazum, koji je sadržao nekoliko tačaka, među kojima je bila posvećenost članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, dok smo sa druge strane videli kojim jezikom, sa kojom žestinom Srbija pokušava da zaustavi Kosovo u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope“, rekao je Redža.

Poslanici opozicije optužuju Vladu Kosova da u okviru dijaloga razgovara o unutrašnjim pitanjima pa tako zamenik Demokratske partije Kosova Ferat Šalja kaže da problemi i pregovori oko dinara uopšte nije trebalo da počnu.

"Dinar je zakonski regulisan unutrašnji problem Kosova, problem koji nikako ne treba da iznosimo u međunarodnu arenu", rekao je Šalja.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri rekao je da je Vlada, kao i u unutrašnjim poslovima, podbacila i u spoljnim poslovima.

"Na domaćem nivou je totalni promašaj vođenja politika. Tri godine nisu uspeli da donesu zakon za koji su imali povoda, zakon o zdravstvenom osiguranju. Kosovo je jedina zemlja bez zdravstvenog osiguranja. Na međunarodnom planu, Kosovo je i dalje pod sankcijama Evropske unije. Što se tiče bilateralnih odnosa, odnosi sa SAD nikada nisu bili slabiji", rekao je Tahiri.

Politički analitičar Artan Muhadžiri ocenjuje da je malo verovatno da će se promeniti format dijaloga.

"Više od decenije, SAD i EU mnogo su ulagale u dijalog, pa je potpuno iluzorno tražiti promenu formata dijaloga tako lako. To je krajnje naivno i, štaviše, to je nedostatak svesti o opasnostima koje ovo političko ponašanje nosi Kosovu ako se Kosovo ponaša na tako neodgovoran način da projekat koji je tako gigantski, delikatan i od izuzetnog političkog značaja pokušava da ga promeni tako lako", rekao je Muhadžiri.

Izrazio je optimizam da će Vlada pre naredne sednice Komiteta ministara Saveta Evrope 17. maja uputiti nacrt statuta Zajednice srpskih opština Ustavnom sudu.

Ocenjuje da bi, ukoliko Vlada ne uputi nacrt Ustavnom sudu, to snažno poljuljalo poverenje kosovskih saveznika Nemačke i Francuske, koji su već postavili taj zahtev.

"Nema druge alternative osim slanja nacrta Ustavnom sudu, jer će sve drugo biti potpuni gubitak vere u političku normalnost Kosova. Kosovo se više neće smatrati pouzdanom stranom i to će imati katastrofalne geopolitičke posledice po našu zemlju", rekao je Muhadžiri. 

Poslanici Samoopredeljenja više puta su govorili da je uslovljavanje Kosova napretkom ka formiranju ZSO nepravedno i podsećali da sa zvanične, formalne strane, ZSO nije uslov za članstvo u Savetu Evrope.

Većina predstavnika Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, uključujući i one koji su glasali za članstvo Kosova, pomenuli su Zajednicu tokom prošlomesečne rasprave.

Poslanici Skupštine Saveta Evrope zatražili su da se preduzmu koraci koji dokazuju dobru volju institucija Kosova za sprovođenje te obaveze.

Od svoje posete Kosovu 11. aprila, nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Zaracin je signalizirao uslovnu podršku Nemačke članstvu Kosova u Savetu Evrope.

"Da bismo obezbedili uspešno glasanje u svojoj aplikaciji za članstvo u Savetu Evrope, pozivamo Vladu Kosova da preduzme odlučne korake ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom u skladu sa obavezama preuzetim u okviru dijaloga uz pomoć EU", kazao je Zaracin.