Muharemi: Bisljimijeve izjave štete Kosovu, s obzirom na optužbe protiv OVK u Hagu

Muharemi i Bisljimi
Izvor: Reporteri

Član pregovaračkog tima Кosova u razgovorima sa Srbijom Robert Muharemi ogradio se od izjave potpredsednika vlade Besnika Bisljimija, koji je juče rekao da se saglasio sa srpskom stranom da otvori sve arhive, uključujući i one sa Кosova u vezi sa OVК, prenosi Reporteri.

"Кao član grupe stručnjaka koji podržavaju delegaciju u razgovorima između Кosova i Srbije, lično i profesionalno se ograđujem od stava delegacije u pogledu arhiva i umešanosti OVК u diskurs o nestalim licima", napisao je Muharemi na Fejsbuku. 

Naveo je da su nedavne izjave nanele štetu naporima prethodne delegacije da spreči da se OVК na bilo koji način uključi u diskurs o nestalim osobama. 

Muharemi je ocenio da je otvaranje arhive OVК stalni zahtev Srbije da promeni narativ o "krivcima" za nestala lica. 

"Nije važno kako i u kom kontekstu je data izjava, već njen efekat, koji je sada uključio OVК kao deo problema. Ovo je štetno i sa posledicama po Кosovo, uzimajući u obzir tekuće tužbe u Hagu protiv OVК, i iz tog razloga se ograđujem od ovog procesa", dodao je Muharemi.

Rados
10. Septembar 2021.
Pa tebi nije.mesto u pregovarackom timu izigravas nekog patriotu i stitis zlocince.Bislimi je za pomirenje i covek je reko istinu da arhive Ovk postoje i da se trebaju otvoriti.Sta ima tu lose.Cim toliko ste digli buku oko arhiva znaci zlocini su pocinjenji i zasto se plasite.I Srbija je pravila zlocine i vi ste pravili zlocine neko vise neko manje.Jernubijanje civila precrata u toku rata i posle rata mucenja itmica ubistva sve su to ratni zlocini bez obzira koja strana je pocinila zlocine i mora se odgovarati i osuditi svakog pojedinca grupe komandanata koji su rukovodili akcijama.U ratu nema nevinih i svako koje izvrsio ubistva je zlocinac.dG2H2