Murati: Da uzmemo kredite zbog drugih zemalja regiona - ne, hvala

Hekuran Murati
Izvor: Facebook, Hekuran Murati

Predsednik Odbora za finansije u Skupštini Kosova i poslanik Samoopredeljenja Hekuran Murati rekao je da njegova stranka ne podržava projekte koji bi Kosovo učinili tranzitnom tačkom za druge zemlje u regionu, i da sporazum postignut u Vašingtonu ne koristi Kosovu, prenosi Koha.

"Ne podržavamo projekte koji Kosovu stvaraju probleme zbog drugih zemalja u regionu. Ako su grantovi, dobrodošli su, ali da uzmemo kredit, da ga prepustimo drugim generacijama da plate, u korist zemalja regiona, ne, hvala“, rekao je on.

Prema njegovim rečima svaki međunarodni sporazum mora biti ratifikovani u Skupštini, to je u skladu sa ustavom.

“Pre nego što dođemo do situacije da vlada Samoopredeljenja sprovede sporazume, oni prvo moraju da dođu u Skupštinu na odobrenje. Kako vlada sa 41 glasom može dobiti 80 glasova”, naveo je on.

Murati je istakao da juče nije potpisan nijedan finansijski sporazum.

"Potpisano je pismo dobre namere. Nismo rekli da ćemo napustiti finansijske sporazume. Svako finansiranje je dobro. Ali mi kao država treba da odlučujemo, a ne Srbija da određuje za nas“, rekao je on.

"Nekoliko puta smo pitali Hotija u Skupštini da li su to donacije ili zajmovi. Nikada nije odgovoreno. Danas smo saznali da postoji 100 miliona dolara kredita“, dodao je.

Murati je za KTV naglasio da u Sporazumu o ekonomskoj stabilizaciji između Kosova i Srbije postoji vrlo malo ekonomije i da to ide na štetu Kosova.

Rekao je da za finansijska sredstva koja će doći kao investicije još uvek nisu dobili odgovor od premijera Avdulaha Hotija u kojoj su formi dobili Kosovo.

"Tamo nema sporazuma, to su obaveze potpisane sa Kosovom koje je ono preuzelo. Tamo je vrlo malo ekonomija, a ono što je na našu štetu, a ne u našu korist. Omogućavaju tranzitne koridore za Srbiju koji prolaze kroz Kosovo i koje moramo sami da finansiramo, moramo da platimo, uđemo u dugove da bismo asfaltirali koridor do Srbije“, rekao je Murati.

Preneo je da im je rečeno da je 13 milijardi vrednost investicije.

"Sutradan su rekli da je to milijarda, a danas 100 miliona dolara. Nisu precizirali da li su u pitanju grantovi ili zajmovi, da li bismo trebali da vraćamo taj novac. Na osnovu prirode banke možemo zaključiti da će to biti zajmovi“, dodao je on.

Murati je rekao da osim priznanja od strane Izraela, nijedna druga tačka Sporazuma o ekonomskoj stabilnosti sa Srbijom nije bila korisna za Kosovo.

Rekao je da infrastrukturni projekti, autoputevi, železnice i avio-kompanije nisu imali studiju izvodljivosti, ali je ista utvrđena bez nje, ne znajući da li će to biti dobar projekat za Kosovo.

"Kako ekonomista može doći do zaključka da je to dobar projekat bez studije izvodljivosti. Paradoksalno je da imamo dogovor za neke infrastrukturne projekte koji kažu da će Kosovo imati koristi, ali da nije urađena studija izvodljivosti, dok će za Gazivode, postojeći projekat, biti urađena studija izvodljivosti“, dodaje Murati.

Prema njegovim tvrdnjama vlada Avdulaha Hotija opstaje ne zato što ima rezultate, već zbog nedostatka saradnje između stranaka.