Murati: Kurti želi da upropasti dijalog

valon-murati
Izvor: Gazeta Ekspres

Predstavnik Pokreta za jedinstvo Valjon Murati izjavio je da premijer Kosova Aljbin Kurti koristi taktiku koja dovodi do neuspeha procesa dijaloga, prenosi Gazeta ekspres.

Murati kaže da je Kurti političar "statusa kvo" koji nanosi veliku štetu Kosovu.

"Kurti je na vlast došao potpunim odbacivanjem procesa dijaloga, a sada ima strategiju da dijalog treba da propadne i da ne da rezultate. Kurti koristi različite taktike da bi sabotirao rezultate, koje dijalog može da proizvede", kaže Murati.

Murati je istakao da Kurtiju nedostaje hrabrosti da predstavi ideje o tome kako dijalog treba da se završi, i napominje da su prethodni kosovski lideri činili to isto.

"Kurti čini sve da bi dijalog ostao u statusu kvo i  da razgovori ne daju rešenje,  ali tako bilo i ranije, misleći da Kosovo od toga ima koristi iako nismo učlanjeni u  EU, NATO, UN i mnoge druge organizacije", rekao je Murati.

On je uputio kritike zbog činjenice da se dijalog Beograda i Prištine vidi kao nametanje, a ne kao nužnost koja bi rešila kosovske probleme sa Srbijom.

"Pregovori Kosova i Srbije vode se i zbog interesa EU i SAD, kako Srbija ne bi pala pod ruski i kineski uticaj", kaže Murati.

Slavko
22. Jul 2021.
Dijalog odavno porpao, nema ukidanja viza, nema EU clanstva, verovatno nema ni investicija.