Murati o izjavi O'Brajena: Kosovo se konsultuje sa međunarodnim partnerima

Hekuran Murati
Izvor: Albanian post

Povodom izjave pomoćnika američkog državnog sekretara Džejmsa O'Brajena da je zabrinut zbog odluke CBK o zabrani dinara, ministar finansija Hekuran Murati je sednice Vlade Kosova rekao da su svi međunarodni partneri jednoglasni i da u potpunosti podržavaju svrhu ove odluke, piše Reporteri.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O'Brajen je rekao da je ovakvim stavom Vlada Kosova dovela u pitanje partnerstvo sa Sjedinjenim Državama.

“Ne izričem nejasne pretnje u javnosti. Rekao bih da ako nas ne tretiraju kao partnera, nećemo se odnositi ni prema Vladi Kosova kao prema partneru”, rekao je on.

Ministar finansija Hekuran Murati kaže da Vlada Kosova uzima u obzir sve aspekte koje odluka CBK ima za cilj.

“Treba napomenuti da je CBK odluku donela u decembru prošle godine i da je stupila na snagu 1. februara ove godine. Mi se definitivno konsultujemo, koordiniramo i uzimamo u obzir sve aspekte u vezi sa ciljem koji odobrena uredba CBK ima za cilj. Svi međunarodni partneri su jednoglasni u tome i podržavaju odluku do kraja”, rekao je Murati.

Ministar finansija zamerio je i Specijalnom tužilaštvu što nije pojačalo argument pred međunarodnom zajednicom da je "Srbija sponzorisala terorističke grupe dinarima koje je prebacivala na Kosovo".

„Nema postupanja Tužilaštva. Kako očekivati da naši partneri budu ažurni oko napada na Banjsku, kada na Kosovu postoje institucije koje ovu stvar shvataju veoma mirno. Svi čekamo da Tužilaštvo pokrene slučaj Banjska i to bi ojačalo našu argumentaciju“, dodao je Murati.