Murati o Kurtijevoj izjavi o ujedinjenju sa Albanijom: Ustav brani ujedinjenje

Valjon Murati
Izvor: levizjaperbashkim.org

Lider Pokreta za jedinstvo Valjon Murati reagovao je na izjavu premijera Aljbina Kurtija da bi glasao na referendumu za ujedinjenje sa Albanijom, navodeći da je ujedinjenje Kosova sa drugom državom zabranjeno Ustavom.

"Sedmi put otkako je postao premijer Kurti izjavljuje da bi u slučaju referenduma glasao za uniju sa Albanijom. Zaista, premijer treba da nam kaže koje korake će preduzeti da omogući organizovanje takvog referenduma", poručio je Murati na Fejsbuku.

On je podsetio premijera da je ujedinjenje zabranjeno Ustavom Kosova, kao i da je izmena Ustava uslovljena glasovima dve trećine poslanika manjina, odnosno, da bi moralo da glasa najmanje četiri poslanika Srpske liste. Takođe je naveo da referendum o promeni ustava takođe nije dozvoljen aktuelnim Ustavom.

"Unija nije stvar volje, već zabrana i prepreka, kao i zavisnosti od regionalnog i međunarodnog konteksta. Premijer Kurti mora da pokaže kako će da otkloni ove prepreke i zabrane i da se ne krije iza hipotetičkog glasanja", naveo je Murati.