Murati pozvan na podnese izveštaj Odboru za finansije nakon povećanja poreza na imovinu

Hekuran Murati
Izvor: Reporteri

Odbor za budžet, rad i transfere pozvao je ministra finansija Hekurana Muratija da podnese izveštaj nakon povećanja poreza na imovinu, prenosi Koha.

Očekuje se da će podnošenje izveštaja, koje je odobreno na zahtev poslanika Demokratskog saveza Kosova Avdulaha Hotija biti održano u petak u 13.30 sati.

Početkom ove sedmice na društvenim mrežama reagovalo je više desetina građana, jer su im računi za porez na imovinu udvostručeni u odnosu na prošlogodišnje.

Nakon brojnih reakcija, Ministarstvo finansija, rada i transfera saopštilo je da je, na osnovu Zakona o porezu na imovinu, dužno da vrši procenu nepokretnosti na redovnoj osnovi, dok poresku stopu utvrđuju same opštine.

Juče je u parlamentarnoj komisiji za finansijski nadzor Murati rekao je da su opštine obaveštene o novoj uredbi i da nemaju primedbi.

Asocijacija kosovskih opština navodi da je porez na imovinu povećan kao rezultat procene imovine koju je izvršilo Ministarstvo finansija i da opštine nisu promenile tu stopu.

“Asocijacija kosovskih opština traži da se novi Zakon o porezu na imovinu što pre procesuira u Skupštinu, gde je zatraženo da se sadašnja poreska stopa smanji ispod 0,15 odsto”, navodi se u saopštenju.