Muškoljaj: Konjufca glumi patriotu po pitanju Zajednice srpskih opština

Imer Muškoljaj
Izvor: Slobodno srpski

Analitičar Imer Muškoljaj rekao je da Gljauk Konjufca, predsednik Skupštine Kosova, glumi patriotu u odnosu na Zajednicu srpskih opština dodajući da je to radio i pre izvesnog vremena kada je izjavio da Evropska unija nema pravo da predlaže nacrt statuta ZSO, prenosi Dukađini.

"Nije prvi put da Gljauk Konjufca glumi patriotu u odnosu na ZSO. Drugim rečima, Konjufca je imao tu priliku pre izvesnog vremena kada je rekao da EU nije imala pravo da nam predloži nacrt statuta. Prema Konjufci, nakon što dobijemo ocenu Ustavnog suda o nacrtu, onda će Kosovo predstaviti svoj nacrt i takođe će učestvovati u sadašnjem nacrtu, oni delovi za koje Kosovo tvrdi da su ili za koje smatra da su u redu po ustavu", rekao je Muškoljaj.

Dodao je da je poznato da je Aljbin Kurti prihvatio nacrt Evropske unije za ZSO.

Na osnovu tog nacrta, kako kaže, Kurti je napravio planove kako da nastavi sa implementacijom ZSO u kontekstu implementacije Ohridskog sporazuma.

Ukazuje da je i Konjufca rekao da se pridruživanje može izvršiti tek nakon potpisivanja Ohridskog sporazuma.

Muškoljaj naglašava da Konjufca to koristi za unutrašnju političku potrošnju.

"Konjufca ponekad zna da baci vatromet u smislu da kada određenu putanju kreira Kurti izjavama o udruženju, Konjufca izlazi sa kontra izjavom, zadovoljavajući partijske militante. Postoji nekoliko partijskih militanata, čak i onih koji i dalje veruju da Kurti nije prihvatio ZSO. Oni koji i dalje veruju da Aljbin Kurti nije promenio svoje stavove", navodi Muškoljaj.

Kako kaže, Aljbin Kurti je prihvatio nacrt statuta ZSO i pristao je da formira Zajednicu.

"A ovo što Konjufca sada govori je za unutrašnju potrošnju i pokazatelj je da Kosovo nije zainteresovano za sprovođenje Sporazuma o pridruživanju“, dodao je Muškoljaj.