Muškoljaj: Odnosi Rame i Kurtije zahladneli zbog borbe za političkom dominacijom

Muškoljaj
Izvor: Reporteri

Kosovski analitičar Imer Muškoljaj, komentarišući odustvo sastanka kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa albanskim premijerom Edijom Ramom koji se danas susreo sa mnogim zvaničnicima Kosova, kaže da je problem "borba dva premijera za političku dominaciju u svakom smislu", prenosi Fukađini.

Premijer Albanije Edi Rama započeo je danas zvaničnu posetu Kosovu, gde je održao niz sastanaka sa zvaničnicima, ali sa premijerom Kosova nije planiran nikakav sastanak u okviru njegove posete, a Muškoljaj kaže da je do zahlađenja odnosa između dva premijera najmanje došlo zbog ideoloških razloga.

"Ova prehlada nije prva, izgleda da je prošla kao grip ili virus. Ostalo je samo zahlađenje, a videli smo to i u prošlosti, manifestaciju sukoba Kurtija i Rame po raznim pitanjima, posebno pitanjima vezanim za Srbiju, sprovođenje sporazuma ili način sprovođenja Zajednice opština sa srpskom većinom", kazao je Muškoljaj.

Muškoljaj navodi i da je Rama često znao da zauzme stav ili predloži rešenja za probleme koje Kurti nije dobro prihvatio.

Naglasio je da ovo "zahlađenje" odnosa dvojice premijera nije prvo, jer je pre izvesnog vremena bivši premijer Albanije Salji Beriša u prethodnim vremenima imao zahlađenje odnosa sa bivšim predsednikom Kosova Ibrahimom Rugovom.

"Ovo pitanje nije novo. U zavisnosti od toga ko je bio lider u Albaniji, bilo je problema sa liderima na Kosovu", kazao je Muškoljaj.