Musljiu-Šoši: Gervala smatra da je Vašingtonski sporazum nepotreban i da ne poštuje suverenitet Kosova

Ariana Musljiu Šoši
Izvor: Kosovo Online

Kritike na račun aktuelne kosovske vlade zbog ranijih izjava o Vašingtonskom sporazumu stigle su danas i do poslanice Demokratske partije Kosova Ariane Musljiu-Šoši koja je istakla da je u pisanom odgovoru od ministarke spoljnih poslova i dijaspore Donike Gervale saznala da je po njenom mišljenju "Vašingtonski sporazum nepotreban i da ne poštuje interese Kosova".

Musljiu-Šoši je na Fejsbuku napisala da joj je Gervala između ostalog odgovorila i da smatra da će taj sporazum, koji je potpisala vlada Avdulaha Hotija, izazvati dugoročne posledice za Kosovo.

"Danas sa vama delim stav ministarke Donike Gervala o Vašingtonskom sporazumu. Citiram, ona ovaj sporazum smatra nepromišljenim, nepotrebnim, koji ne poštuje interese Kosova, ne poštuje suverenitet naše države, da taj sporazum sadrži obaveze koje izazivaju dugoročne posledice po državu Kosovo, kao i da ovo nije pravi međunarodni sporazum i kao takav ne obavezuje pravno strane", napisala je Musljiu-Šoši.

Prema njenim rečima, Gervala je poručila da se o donošenju konačnih zaključaka po pitanju primene ovog sporazuma mora razgovarati sa kosovskim prijateljima, misleći na SAD.

Ona je dodala da je Gervala imala i brojne primedbe kada je u pitanju diplomatska saradnja sa Jerusalimom.

"Ministarka Gervala kaže da je uspostavljanje ambasade u Jerusalimu izazvalo trvenje sa našim evropskim partnerima i drugima, i opravdano je što je zbog izbegavanja diplomatskih iritacija vlada Kurtija odlučila da prihvati ovu odluku i ne traži obnavljanje ambasada, ali obećava da će Kosovo i dalje biti zainteresovano za uspostavljanje dobrih odnosa sa Jerusalimom", poručuje Musljiu-Šoši.

Ona je s tim u vezi upitala aktuelnu kosovsku vladu i njene čelnike "da li to znači da Sjedinjene Američke Države nisu naš prijatelj, jer su to sporazumi između Kosova i SAD", zaključila je ova poslanica DPK.