Musljiu Šoši: Povoljan momenat za podnošenje zahteva za članstvo u Savetu Evrope

musljiu šoši
Izvor: Indeksonline

Poslanica Ariana Musljiu Šoši izjavila je da je prisustvo delegacije kosovskih poslanika na drugoj plenarnoj sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope veoma važno, posebno nakon početka rata u Ukrajini, kao i da nikada nije postojala ovako povoljna klima za podnošenje zahteva Кosova za članstvo, prenosi Kljan Kosova.

„Skupština Saveta Evrope danas je veoma važna institucija u kojoj se suočavamo sa mnogim temama vezanim za Rusiju i Ukrajinu. Izuzetno je važno da Kosovo ovde ima svoj glas. Sve prisutne delegacije osećaju bol sa narodom Ukrajine i istovremeno se sećaju stradanja albanskog naroda na Кosovu", rekla je Musljiu Šoši.

Ona je navela da su imali važne sastanke, kako sa predstavnicima zemalja koje priznaju Kosovo, tako i sa onima koje nisu.

„Do sada smo imali sastanak sa predstavnicima SAD i Velike Britanije, a sastaćemo se i sa predstavnicima Italije i Nemačke. Imali smo sastanke i sa predstavnicima zemalja koje ne priznaju Kosovo, poput Grčke i Ukrajine. Na sastancima smo lobirali i istakli naš primarni zahtev za članstvo u Savetu Evrope", istakla je ona.

Musljiu Šoši je ocenila da nikada nije postojala povoljnija klima za podnošenje zahteva Кosova za članstvo u Savetu Evrope.

„U istoriji Skupštine Saveta Evrope nikada nije postojala bolja klima za Кosovo. Nikada nije bio bolji zamah za Кosovo. Danas je na Odboru za politiku i demokratiju bio izveštaj u kojem je jedna od tačaka bila razmatranje članstva Кosova u ovoj instituciji. Iz sastanaka koje smo imali vidimo spremnost za našu aplikaciju za punopravno članstvo u ovoj organizaciji. Važno je da Кosovo kroz svoje mehanizme, posebno preko Ministarstva spoljnih poslova, što pre reaguje zahtevom", rekla je ona.