Mustafa: Izbori su bili "drugi referendum", koji je poništio rezultate onog iz februara

Isa Mustafa
Izvor: Reporteri

Bivši lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa ocenio je jučerašnje lokalne izbore na Kosovu kao "drugi referendum" i naglasio da su oni pokazali nestabilnost rezultata postignutih na februarskim parlamentarnim izborima, prenosi Gazeta ekspres.

"Ovo je bio ’drugi referendum’ ove godine koji je poništio referendum Kurtija i Osmani. Zapravo, ovi izbori su dokazali nestabilnost rezultata opštih izbora i doveli u potpunu sumnju validnost onih rezultata ”, izjavio je Mustafa.

On je istakao da je strašno da Samoopredeljenje i lista "Gukso" ne osvoje vlast ni u jednoj opštini u prvom krugu, iako rukovode predsedništvom, vladom i kosovskim parlamentom.

Prema njegovim rečima, očekivalo se da će DSK u prvom krugu osvojiti više opština, ali su, kako kaže, stvoreni uslovi za njihovo osvajanje u drugom krugu.

Uveren je da će kandidat DSK u Prištini Perparim Rama pobediti Arbena Vitiju iz Samoopredeljenja, a očekuje i pobedu u Podujevu.

"Demokratski savez Kosova se pokazao vitalnim na ovim izborima. Glasači su potvrdili da bi mogli biti prevareni na kratko, ali ne zadugo. Očekivalo se da ćemo u ovoj rundi osvojiti više opština, ali su se stekli uslovi da ostvarimo pobede u drugom krugu. Uveren sam da će Priština, Podujevo i opštine koje je DSK ranije imala biti osvojene. DSK ima divno osoblje u opštinama, ima posvećenost i odgovornost", poručio je Mustafa.

Drugi krug lokalnih izbora na Kosovu biće održan 14. novembra.