Mustafa: Kosovo izlazi na birališta ako ABK uslovi mesto predsednika

Isa Mustafa
Izvor: RSE

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa najavio je nove izbore ukoliko Alijansa za budućnost Kosova uslovi ostanak u koaliciji mestom predsedničkog kandidata, prenosi Koha.

"Mislim da bi bilo i neprincipijelno da to bude uslovljeno. Ako dođemo do uslovljavanja, rušimo vladu, izlazimo na birališta i nemamo drugu alternativu. Govorim o principima, jer ne možemo ići sa takvim stavom da glasamo za predsednika, ako oni uslovljavaju našu koaliciju", istakao je Mustafa u intervjuu za Euronjuz Albanija.

Koha podseća da je ABK nominovala lidera Ramuša Haradinaja za predsednika nakon što sadašnji predsednik, Hašim Tači, završi svoj mandat na proleće sledeće godine.

Prema rečima Mustafe, o mestu predsednika trebalo da se razgovara sa svim strankama, uključujući opozicione stranke, Demokratsku partiju Kosova i Pokret Samoopredeljenje.

Dodao je da je lakše razgovarati sa DPK, nego sa Samoopredeljenem o tom pitanju.

"U ovoj situaciji je lakše razgovarati sa DPK. Teže je pronaći rešenje sa Samoopredeljenjem, koji je za to da se ide na nove izbore. Ne stvaraju prostor za diskusiju o drugim pitanjima. Nisam za nove izbore, jer mislim da nam izbori ne odgovaraju sa aspekta gubljenja vremena", naveo je Mustafa.

Lider DSK je istakao takođe da je indirektno razgovarao sa liderom DPK Kadrijem Veseljijem o pitanju predsednika, ali je dodao da za ovu funkciju nije predloženo konkretno ime.