Mustafa: Kurti će biti primoran da deluje po pitanju ZSO

Isa Mustafa
Izvor: Ekonomia Online

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa naveo je da će Aljbin Kurti morati da shvati da više nije u opoziciji i da kao premijer Kosova snosi odgovornost za sprovođenje zakona, i da će biti nateran da deluje kada je u pitanju Zajednica srpskih opština, prenosi Reporteri.

Mustafa je dodao da Kurti kao premijer mora da preuzme odgovornost.

"Kurti i Samoopredeljenje su se svim sredstvima protivili sporazumu o Zajednici srpskih opština. Oni su sada na vlasti, nisu više u opoziciji, imaju drugačiju ulogu i imaju druge odgovornosti. Njihove izjave su neprimerene, biće prisiljeni da deluju, stoga sada oni imaju reč, a ne ja", rekao je Mustafa.

Po njegovim rečima, kao premijer je zatekao zakon o ZSO koji je morao da bude sproveden, iako mu se to „nije dopadalo“ .

"ZSO je oblik saradnje opština sa srpskom većinom u pitanjima lokalne uprave. Ovo udruženje je neobično jer je osnovano na etničkoj osnovi. Iako je Ustavni sud ocenio da bi ovo udruženje trebalo da bude poput postojećih udruženja,ovde to nije slučaj. Ugovor ratifikovan zakonom kaže da će ZSO imati punu kontrolu u oblasti obrazovanja, zdravstva, lokalnog razvoja, postojeća udruženje nema tu nadležnost. Ipak ZSO nema izvršnu vlast kao što je to često netačno prenošeno", naglasio je Mustafa.

zabeli ks
10. Jul 2021.
I te kako če Grčka priznati Kosovo, samo pitanje je vremena, sa skoro million Albanaca u Grčkoj, i nad 15% Albanski vojnih regruta, sa stotinama Albanski sela..itd..
Novica
13. Jul 2021.
Iz Grčke je to demantovano, jer to samo vaši mediji pišu. A dal znate da je to zabranjeno. Kad su počele otprznavanje, Ameri zabranili da se više priznaje i od priznavao. Ima tu država koje su spremne da otpiznaju Kosovo*, i to iz EU. A uskoro i Samit Nesvrstanih u BG. Gde će biti stotine država. Ostalo je četvrtina zemalja koji vas priznaju još. Vi verujete i ovo da Srbija nije ispunila dogovor. Pa svi pričaju obrnuto
PR
11. Jul 2021.
Ma koga briga šta Kurti misli. Nama je dobro i da se napravi i da se ne napravi ta Zajednica. Ako se napravi srpski uticaj ima da se pojača, ako se ne napravi pritisak na Albance ima da se pojača. Kurti neka brine šta će da radi kad Albancima bude jasno da su njegove priče bile fantazije. On je kao Šešelj, najbolje mu je u opoziciji da se pravi pametan