Mustafa: Moguće proširenje vladajuće koalicije

isa mustafa
Izvor: www.aa.com.tr

Predsednik DSK Isa Mustafa je rekao da je moguće proširenje vladajuće koalicije koje bi uključivalo i DPK, dodajući da je stranka koju vodi otvorena za razgovore o mestu predsednika Kosova, prenosi Gazeta Ekspres.

Mustafa je rekao da je Skupština postala nefunkcionalna i da podseća mnogo više na pozorište sa lošim predstavama, nego na zakonodavno telo.

„Skupština je postala nefunkcionalna. Pokret samoopredeljenje je izuzetno agresivan i sa ovakvim ponašanjem predstavlja trajni rizik. Koriste se uvredljivim i provokativnim jezikom, kako protiv premijera, tako i protiv poslanika DSK“, naveo je on.

On je ukazao da je DSK dobro učinila kada je odlučila da raskine koaliciju sa Samoopredeljenjem.

Govoreći o tome da, nakon što je vlada usvojila Nacrt zakona o ekonomskom oporavku, ovaj zakon još nije usvojen u paramentu, Mustafa kaže da za to snosi odgovornost i opozicija.

„Pozicija treba da obezbedi 61 glas, koji može da obezbedi ako je dobro koordinirana, kao što je bila u prvom čitanju. Opozicija greši što svoje opoziciono delovanje sprovodi na važnom ekonomskom pitnju. Protivljenje utiče na uništavanje ekonomije, ukidanje radnih mesta“, naveo je on.

Mustafa kaže da dogovor političkih partija mora biti postignu o mestu predsednika Kosova, sada ili nakon izbora.

„Nijedna parlamentarna stranka i nijedna koalicija nema i neće imati dovoljno glasova da ispuni procedure za izbor predsednika. Procenjujem da je bolje da se sada dogovorimo, nego da uđemo u ciklus koji nas posle izbora dovodi na isto mesto“, ukazao je on.

Lider DSK je naglasio da je ta stranka otvorena da razgovara o mogućem proširenju koalicije sa DSK, kao delu paketa  sporazuma o izboru predsednika.

„Narednih sedmica pokrenućemo okrugli sto parlamentarnih stranaka iz kojeg bi proizašle definicije principa, kriterijuma i mogućih kandidata za ovu funkciju“, rekao je Mustafa.

On je ukazao da je između partnera u vladi bilo neslaganja oko procesa dijaloga, i u Briselu i u Vašingtonu, ali smatra da su stavovi približeni.

On je rekao da DSK ima mesto premijera i da ne pretenduju na funkciju predsednika Kosova, ali ukoliko dođe do novih izbora, kaže da su sve opcije otvorene.

Ukazuje da DSK smatra da u situaciji pandemije ne bi trebalo održavati izbore.

„Ali ako se ne složimo oko predsednika, složićemo se oko izbora“, zaključio je Mustafa.

toša
21. Novembar 2020.
Znači, u upravo objavljenoj optužnici stoji da su dvojica lidera PDK naveliko ubijala članove DSK i sada predsednik DSK kaže da ipak želi da pravi koaliciju sa tim istim PDK. Ludilo mozga...