Mustafa o tuči u Skupštini: Prvi put da vlast vrši nasilje nad poslanicima

Isa Mustafa
Izvor: Lajmi

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa je komentarišući jučerašnja dešavanja u Skupštini rekao da je ovo prvi put da vlast vrši nasilje nad poslanicima, prenosi Teve 1.

"Veoma ozbiljni događaji su se dešavali i 2015. i 2016. godine kada smo imali ovako nasilne akcije u Skupštini, čini se da Samoopredeljenje ne odustaje od nasilja i politike nasilja u institucijama Kosova. Potpuno neprihvatljivo da potpredsednik vlade udari flašom poslanika u Skupštini, a drugi da napadne poslanika i onda je sve to eskaliralo u opšte nasilje“, rekao je Mustafa.

Dodao je da je ovakvo nasilje u Skupštini viđeno i 2015. godine, ali tada niko od ministara nije napao poslanike.

"Istina je da su tada poslanici vršili nasilje nad vladom, bacane su boce sa gasom, flaše sa vodom, suzavac. Bacao je čak i sadašnji premijer, ali na poslanike niko nije digao ruku, ovo je prvi put, što govori o situaciji u kojoj se nalaze demokratija i parlamentarizam na Kosovu”, dodaje Mustafa.

Mustafa je rekao da ako Kurtijeva vlada ne odustane od nasilja treba da ode i da se raspišu izbori.

"Prvi put da je nasilje u Skupštini instalirano od strane pokreta Samoopredeljenje i voleo bih da se to više ne viđa u institucijama. Ako je Samoopredeljenje spremno da se odrekne nasilja i upravlja državom bez nasilja onda dobro, a ako ne neka se povuku jer bi to demokratiji i našim evropskim i evroatlantskim integracijama mnogo koristilo”, rekao je Mustafa.