Mustafa pokazao pismo EU posle pet godina – ZSO bez izvršnih ovlašćenja

Isa Mustafa
Izvor: Kosovo Online

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa objavio je pismo, koje je 24. avgusta, 2015. godine, dan pre potpisivanja Sporazuma o opštim principima ZSO, primio od bivše visoke predstavnica EU Federike Mogerini u kome ga uverava da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja, prenosi Koha.

Mustafa kaže da nije želeo da otkriva ovo pismo, iako je, kako je naveo u objavi na Fejsbuku, često bio optuživan neosnovano.

Pismo je objavio nekoliko sati nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

„U kontekstu naše diskusije o uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom, želim da potvrdim da je shvatanje EU da Zajednica, u skladu sa Prvim sporazumom i zakonima Kosova, neće biti konstituisana kao treći nivo vlasti i neće imati izvršnu vlast. EU će, vršeći svoju ulogu posrednika dijaloga Prištine i Beograda, nastaviti da prati obe strane u poštovanju i sprovođenju Prvog sporazuma i svih drugih sporazuma postignutih u dijalogu“, navodi se u pismu Fedrike Mogerini Mustafi.

Mustafa kaže da je ovo pismo predstavio Lajčaku na sastanku, održanom jutros.

„Želim da naglasim da ovo pismo nisam javno objavio u vreme kada su me za ovaj sporazum optuživaili Samoopredeljenje  druge opozicione stranke, jer sam te optužbe smatrao neosnovanim i politički motivisane protiv vlade koju sam vodio, rekao je Mustafa.

Srbi insistiraju na povezivanju sa izvršnim vlastima, dok Kosovo to smatra zatvorenom temom.

Presudom Ustavnog suda, 23 tačke Sporazuma o opštim principima zajednice proglašene su neustavnim.