Mustafa: Preševska dolina treba da bude deo konačnog sporazuma Srbije i Kosova

Ragmi Mustafa
Izvor: Reporteri

Predsedavajući Albanskog nacionalnog saveta Ragmi Mustafa rekao je da bi pitanje "Preševske doline“ trebalo da bude uključeno u konačni sporazum Srbije i Kosova jer je to garancija za mir, prenosi Reporteri.

"Posle odsustva pitanja Preševske doline u Rambujeu i Beču i u tehničkom dijalogu u Briselu, nema sumnje da bi ovo pitanje trebalo da bude tema u dijalogu u cilju zaključenja sporazuma između Srbije i Kosova. To je u skladu sa voljom Albanaca iz Preševske doline i sa zahtevima njihovih izabranih predstavnika, od referenduma 1992. do Političke deklaracije 2018. godine“, rekao je Mustafa za Telegraf.

Mustafa je podržao postignute sporazume između Kosova i Albanije, jer prema njegovim rečima, "Kosovo i Albanija konačno preuzimaju odgovornost kao države za Albance iz Preševske doline“.

"S jedne strane, Albanija uspešno izvršava svoje ustavne obaveze i odgovornosti, dok s druge strane Kosovo stavlja pod državni kišobran zaštitu, negovanje ličnih i kolektivnih prava i sloboda Albanaca iz Preševske doline. Strukturiranje kroz sporazume trebalo bi da dovede do zajedničke strategije Albanije i Kosova za jedinstveni pristup Preševskoj dolini kako bi se napredovalo ovim sistematskim i programskim pristupom“, rekao je Mustafa.

Rekao je da od sporazuma postignutih između Kosova i Albanije, Albanci Preševske doline imaju koristi jer ti sporazumi štite nacionalne interese u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

"Verujem da se najnovijim dogovorima, kao i odlukom o osnivanju ’Zajedničkog fonda Preševske doline’ i konkretnim projektima, postiže poboljšanje života građana u pogledu socijalno-ekonomskog, očuvanja i negovanja nacionalnog identiteta, kao i u povećanju kvaliteta obrazovanja i kulture“, rekao je Mustafa.

Prema Mustafi, jedna od koristi je stvaranje sistematskih mehanizama koji se bave "diskriminacijom i ignorisanjem sprovođenja sporazuma između političkih i institucionalnih predstavnika Preševske doline sa Srbijom“.

"Vredi napomenuti da smo nakon dve decenije uspeli da obezbedimo udžbenike za osnovne škole zahvaljujući saradnji i koordinaciji sa ministrom obrazovanja Albanije“, rekao je on.

Nenad
13. Oktobar 2020.
Mozeli tirana da bude Srbska
Miljasb
13. Oktobar 2020.
Msnite se vise tih siptara i njihovih zelja. Alo je albanac u albaniju.