Mustafa protiv peticije za smenu Seljmanaja, poziva na oprez kada se govori o nestalima

Isa Mustafa i Driton Seljmanaj.png
Izvor: GazzetaExpress

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa smatra da je pogrešno pokretati peticiju za smenu zamenika premijera Dritona Seljmanaja, pozvajući ujedno na oprez poslanike i zvaničnike kada govore o osetljivim temama, poput one o nestalim osobama, prenosi Gazeta Ekspres.

Mustafa ističe da nije pratio interpelaciju na temu nestalih u Skupštini, ali da je pročitao odlomke iz debate, koja je stvorila tenzije. On je dodao da je ta tema uvek aktuelna, dok se ne pronađe i poslednja nestala osoba.

"Nisam pratio raspravu u interpelaciji za nestale. Pročitao sam nekoliko odlomaka iz debate i o stvorenim tenzijama. Tema nestalih uvek će ostati aktuelna, sve dok se ne pronađe poslednja osoba. Način na koji su pojedinci artikulisani ne osporava njihovu posvećenost nestalima. Svako ko namerava da stvori politički cilj od nestalih napadajući pojedince ili DSK, smatram da je veoma pogrešan. Oni koji organizuju peticije takođe greše. I poslanici i vladini službenici trebalo bi da budu pažljiviji, posebno u vezi sa vrlo osetljivim temama“, rekao je Mustafa.

On je naglasio da se prema onima koji su doživeli horor, ako ne može da im se ublaži bol, onda mora iskazati poštovanje i podrška.

"Postoje ljudi koji su iskusili strahote. Ako ne možemo da im ublažimo bol, onda ih nužno moramo poštovati i podržati", rekao je lider DSK.

Mustafa kaže da bi voleo rasprave u Skupštini koje rešavaju probleme, a ne one koje stvaraju probleme.

"Priroda Skupštine je da održava diskusije, da održava debate, da govori. Niko to ne može oduzeti poslanicima i vladi. Želeo sam da to bude potpuno drugačija debata, debata koja rešava probleme, a ne koja stvara probleme", rekao je Mustafa.

Interpelaciju Skupštine na temu nestalih, u četvrtak, su pratile mnoge tenzije, a nakon "neoprezne" izjave Seljmanaja, došlo do sukoba između Arbena Gašija iz DSK i Sarande Bogujevci iz Samoopredeljenja, a debata se nastavila u televizijskim studijima.

Seljmanaj je kasnije objasnio da su njegove reči sasvim pogrešno protumačene.