Mustafa: Srbija nema kredibilitet da vodi "Otvoreni Balkan“

Muhamet Mustafa
Izvor: Koha ditore

Ekonomista Muhamet Mustafa rekao je da je problem "Otvorenog Balkana" to što Srbija, koja je njegov deo, nema kredibilitet, a zemlja bez kredibiliteta ne može biti pokretačka sila neke inicijative, prenosi Koha.

"Ekonomije na Balkanu su više konkurentne jedna drugoj nego komplementarne. Ekonomije Kosova i Albanije su jedine na Balkanu koje su komplementarne. Očekivati da će se ovaj region transformisati kroz regionalnu saradnju je samo iluzija", rekao je Mustafa za KTV.

On smatra da je Srbija još u periodu bivše Jugoslavije Kosovu nanela gubitke od oko 22 milijarde dolara.

Prema rečima profesora, Kosovo je u vreme bivše Jugoslavije imalo pravo svojine i pravo veta. On je rekao da se zbog intervencija kojima je Srbija oštetila Kosovo može tražiti pravo na međunarodnu arbitražu.

"Spremni smo i za međunarodnu arbitražu. Konačni sporazum sa Srbijom će se takođe pozabaviti ovim aspektima“, dodao je on.

On se osvrnuo i na smanjenje nezaposlenosti na Kosovu navodeći da je to rezultat iseljavanje.

"Nedostatak razvoja i radnih mesta, podstiče iseljavanje i na taj način je stvoren začarani krug . Problem sa nedostatkom radne snage već je počeo da se pojavljuje u nekim sektorima, a to će biti nastavljeno u naredne dve godine, ukoliko se iseljavanje nastavi", rekao je Mustafa.

Prema njegovim rečima, Kosovu nedostaje razvojna filozofija, dok je aktuelnu Vladu kritikovao što deli pomoć građanima.

"Moja glavna sugestija bi bila da treba da budemo selektivniji u našim intervencijama, jer sa našim budžetskim kapacitetima, mi trošimo novac, a situacija se ne menja mnogo", rekao je Mustafa.