Mustafa: Srbija želi da uskrati albanski glas u parlamentu

Ragmi Mustafa
Izvor: Koha ditore

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa rekao je da vlast u Srbiji želi da uskrati albanski glas u parlamentu, prenosi Koha. 

Mustafa je za KTV rekao da je Šaip Kamberi, kao jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije, pokrenuo mnoga pitanja vezana za Albance i da je to razlog zašto se pokušava da se spreči da opet osvoji poslaničko mesto u Skupštini Srbiji. 

"Kamberi je u protekle dve godine pokrenuo niz važnih pitanja za Albance i geopolitičkih pitanja vezanih za Albance. On je promovisao potrebne teme, informisao međunarodnu zajednicu sa čime ćemo se suočiti i govorio o tome kako da se reši pitanje Preševske doline. Srbija se mora suočiti sa svojom prošlošću i svojim nasleđem. Uslovi u kojima se održavaju ovi izbori su izvanredni, kada je reč o albanskoj zajednici", rekao je Mustafa.

On je pozvao birače Velikog Trnovca u opštini Bujanovac da učestvuju u izbornom procesu koji će se po treći put održati u tom selu.

"Ovo će dokazati da se duh Albanaca ne može slomiti i nećemo dozvoliti sebi da se predamo u odnosu na diskriminaciju koja nam se nameće. Taj duh Srbije moramo da prevaziđemo. Ivica Dačić neće proći, jer će stanovnici Velikog Trnovca glasati, a Albanci će pobediti", dodao je Mustafa.

Mustafa je rekao i da se OEBS obavezao da će u Srbiji biti dozvoljeno da se upiše svaki građanin bez razlike, sa dokumentacijom ili bez nje.

Naveo je da je tokom posete šefa Misije OEBS u Srbiji Preševu zatraženo da se stvore optimalni uslovi da se albanska zajednica slobodno registruje u Srbiji. 

"Ambasador OEBS Jan Bratu je boravio u Preševu, gde se sastao sa svim političkim akterima i razgovarao o jednom od pitanja u vezi sa popisom stanovništva u Srbiji. Ono što smo tražili jeste stvaranje optimalnih uslova za registraciju albanske zajednice i, pored toga, stvaranje infrastrukture koja omogućava građanima da se slobodno izjašnjavaju. Dobili smo snažno obećanje OEBS da će svakom građaninu biti dozvoljeno da se registruje bez razlike, sa ili bez dokumentacije. Tražili smo pomoć Kosova i Albanije da dodatno internacionalizujemo pitanje pasivnosti i na svim našim sastancima to je suštinska tema", rekao je Mustafa.

Mustafa je dodao da je zahtev da se Albanci na jugu centralne Srbije tretiraju u skladu sa međunarodnim konvencijama, kao što se tretiraju sve zajednice u Evropi i da postoji reciprocitet sa srpskom zajednicom na Kosovu.

"Svi smo fokusirani da koristimo institucije unutar Republike Srbije, ali i međunarodne institucije, jer to nema veze sa zakonitošću u Srbiji, već je direktno političko pitanje vezano za kosovsko-srpski kontekst", rekao je Mustafa.

Mustafa je naveo da je zatraženo da pitanje "preševske doline" bude deo konačnog sporazuma Kosova i Srbije, kojim bi se normalizovali odnosi.