Mustafi: Sa Osmani o popisu Albanaca na jugu Srbije i njihovom uključivanju u dijalog Beograda i Prištine 

Ragmi Mustafi
Izvor: Printscreen

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafi izjavio je nakon sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, da je to prvi sastanak na koji je kosovska predsednica pozvala predstavnike tri opštine, na kome su bili svi politički lideri Albanaca iz tog dela Srbije, prenosi Ljajmi. 

Osmani se sastala sa albanskim poslanikom u Skupštini Srbije Šaipom Kamberijem, gradonačelnikom Preševa i Bujanovca, Šćiprimom Arifijem i Nagipom Arifijem, predsednikoma Nacionalnog saveta Albanaca Ragmijem Mustafom i drugim predstavnici tri opštine na jugu Srbije. 

"Razgovarali smo o aktuelnoj problematici u kojoj se nalazi Preševska dolina, sa posebnim akcentom na popis stanovništva u dolini. Istina je da se u Preševu i Bujanovcu popis stanovništva odvija svojim ritmom i dinamikom, dok ima nekih nedostataka u vezi sa popisom stanovništva u Medveđi", rekao je Mustafi.

On je ponovio zahtev za jednak tretman Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, kao što je to slučaj sa kosovskim Srbima.

Kako je naveo, njihov zahtev je da pitanje "preševske doline" treba da bude rešeno u procesu dijaloga Kosova i Srbije, jer je deo kosovsko-srpskog konteksta. 

"U stvari, ne može biti rešenja koje uspostavlja trajni mir, a da se ne pozabavi i pitanjem Preševske doline", rekao je Mustafa. 

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca pozvao je sve Albance tri opštine da insistiraju na popisu stanovništva jer će se, kako je naveo, na taj način znati tačan broj Albanaca u tri opštine. On je naglasio da su do sada identifikovali nedostatke u procesu popisa u Medveđi, gde su se prijavila samo tri Albanca.

"Problem je bio što su naseljavani u srpska, a ne u albanska naselja. U stvari, mi smo sada uspeli da obezbedimo da oni imaju pomoćnike u vezi sa popisom stanovništva, tako da Albanci Medveđe mogu da se izjasne na albanskom kod matičara. Međutim, postoje i problemi softverske prirode. Ono što nam daje puno poverenje da nastavimo još dalje u vezi sa popisom stanovništva, jeste da ovaj proces prati Eurostat i da ga finansira EU. O svim ovim pitanjima smo se obratili i Kancelariji Evropske unije i OEBS", rekao je Mustafi.

Prema njegovim rečima, do sada je u Medveđi popisano 5.708 građana, koliko je Albanaca, a problem je to što je značajan broj naselja mešovit. 

Dodao je da je u Preševu registrovano više od 50.000 građana, među kojima je najviše Albanaca, a u opštini Bujanovci oko 48.000 građana. 

Albanci posle decenije učestvuju u popisu stanovništva u Srbiji. U Bujanovcu su 83 matičara, u Preševu 73 i u Medveđi 24 matičara.